Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν σπίτια στο εξωτερικό- ενδιαφέρον για Ελλάδα



Τα κινεζικά νοικοκυριά δαπάνησαν περίπου 40 δισ. δολάρια το 2017 προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες στο εξωτερικό το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Juwai.com, εκ των...



 μεγαλύτερων πλατφόρμων ακινήτων στη χώρα. Το ποσό είναι 25% χαμηλότερο σε σχέση με το 2016, αλλά και πάλι το τρίτο υψηλότερο όλων των εποχών. Είναι δε εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι υποτίθεται ότι ήταν παράνομο για τους Κινέζους να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό για αγορά ακινήτου.

Στα τέλη του 2016 υιοθετήθηκαν πιο αυστηρά capital controls. Στο πλαίσιο αυτό οι κινεζικές τράπεζες ζητούν από τους πελάτες τους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το ξένο συνάλλαγμα, που λαμβάνουν, για αγορά ακινήτων. Ωστόσο όπως εξηγεί στους Financial Times ο Ολιβιέ ντε Τρεγκλόντ, ιδρυτής της Luxury Property Showcase, μεγάλης διεθνούς έκθεσης ακινήτων, που περιοδεύει ανά τις κινεζικές πόλεις, «πάντα υπάρχει τρόπος στην Κίνα να παρακάμψεις το νόμο».

Η έκθεση προσέλκυσε τον περασμένο Δεκέμβριο περισσότερους από 12.000 αγοραστές στη Σανγκάη. Σύμφωνα με τους Financial Times πολλοί από αυτούς ενδιαφέρονταν για επενδυτική βίζα στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η αγορά μίας κατοικίας στο εξωτερικό φαίνεται να έχει αναχθεί σε βασική φιλοδοξία των πλούσιων της Κίνας. Πολλοί εξ αυτών πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό δεν τοποθετούν απλώς χρήματα σε μία καλή επένδυση, αλλα εξασφαλίζουν το εκπαιδευτικό μέλλον και την υγεία των παιδιών τους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η κινεζική ελίτ φέρεται να ανησυχεί έντονα για τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία και μεταφράζονται σε πολύ υψηλά ποσοστά άσθματος. Παράλληλα πολλοί πιστεύουν ότι το αυστηρότατο εκπαιδευτικό σύστημα δεν επιτρέπει στα παιδιά τους να αναπτύξουν τις κλίσεις τους.



Πηγή: Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου