Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Τι φοβούνται περισσότερο στη διατροφή τους οι Έλληνες καταναλωτές

Τι φοβούνται περισσότερο στη διατροφή τους οι Έλληνες καταναλωτές | in.gr

Μεγάλη ευαισθησία στα θέματα ασφάλειας των τροφίμων δείχνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε από...



την EFSA, (European Food Safety Authority/ Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων). Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, με βάση την το Ευρωβαρόμετρο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες (55%) εξέφρασαν ότι έχουν σημαντικό επίπεδο ευαισθησίας για τα θέματα ασφάλειας των τροφίμων και τα 2/3 όσων απάντησαν σε αυτήν την έρευνα είπαν ότι άλλαξαν την καταναλωτική τους συμπεριφορά όταν άκουσαν ή διάβασαν για κάποιο διατροφικό κίνδυνο.

Σχετικά με το ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων, το 39% των πολιτών που απάντησαν σε πανελλαδικό επίπεδο ανέφεραν ότι ενδιαφέρονται προσωπικά για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό το ποσοστό βρίσκεται κάπου στο μέσο του εύρους απαντήσεων σε σχέση με τα άλλα κράτη – μέλη.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, δεν υπάρχει ένα μοναδικό και συγκεκριμένο θέμα ασφάλειας των τροφίμων που ευαισθητοποιεί όλους τους πολίτες της ΕΕ ανεξαιρέτως. Υπάρχουν, όμως, τρία θέματα που εμφανίζονται πιο συχνά στις απαντήσεις των Ευρωπαίων πολιτών σε πάνω από είκοσι κράτη – μέλη.
  • η μη ορθή χρήση αντιβιοτικών, ορμονών και στεροειδών σε εκτρεφόμενα ζώα (44% των απαντήσεων),
  • τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα (39% των απαντήσεων) και
  • τα πρόσθετα τροφίμων (36% των απαντήσεων).

Στην Ελλάδα μετρήθηκε μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα (67% των απαντήσεων), των ασθενειών που εντοπίζονται στα ζώα (52% των απαντήσεων) και των γενετικά τροποποιημένων συστατικών σε τρόφιμα (42% των απαντήσεων).

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρέθηκε ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας μαζί με άλλους όταν αγοράζουν τρόφιμα οι καταναλωτές στην ΕΕ, όπως η προέλευση του τροφίμου, το κόστος, η γεύση, η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες, ζάχαρη και λιπαρά και θέματα ηθικής και πεποιθήσεων που αφορούν την ευζωία των ζώων, τη θρησκεία και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Ως προς το μέσο πληροφόρησης σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων, βρέθηκε ότι 69% των πολιτών λένε ότι η τηλεόραση είναι το κυριότερο μέσο πληροφόρησης ακολουθούμενη από το διαδίκτυο (εξαιρουμένων των κοινωνικών δικτύων) στο 46%, τις εφημερίδες και τα περιοδικά (38%) και την οικογένεια, τους φίλους και γείτονες (37%). Οι νεότεροι στην ηλικία (15 – 24 ετών) ανέφεραν περισσότερο τα κοινωνικά δίκτυα ως μέσο πληροφόρησης (45%) σε αντίθεση με τους άνω των 55 ετών που απάντησαν κατά 10% ότι τα χρησιμοποιούν.

Η Ελλάδα ήταν μία από τρεις εκ των 28 κρατών – μελών όπου η πλειοψηφία των πολιτών (60%) απάντησε ότι η οικογένεια, οι φίλοι και οι γείτονες είναι μία σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους διατροφικούς κινδύνους, ενώ μόλις το 16% των πολιτών που απάντησαν στην Ελλάδα θεωρούσε το ραδιόφωνο ως τέτοια πηγή πληροφόρησης. Στην Ελλάδα το 93% εμπιστεύεται τους επιστήμονες για την πληροφόρηση σε διατροφικούς κινδύνους και το 32% των απαντήσεων θεωρεί το γιατρό ή τον ειδικό ως σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους διατροφικούς κινδύνους.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου