Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Μείωση τιμολογίων από ΔΕΗ με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου

gkat_26_2210_page_1_image_0001

Νέα εμπορική πολιτική με στοχευμένες εκπτώσεις που θα συνοδεύονται και από ένα «πακέτο» παροχής υπηρεσιών σχεδιάζει η ΔΕΗ μετά την είσοδό της στο φυσικό αέριο. 



Το νέο μοντέλο τιμολόγησης της ΔΕΗ προσομοιάζει με αυτά της κινητής τηλεφωνίας που παρέχουν εκπτώσεις παγίου ή επιδοτήσεις συσκευής σε καταναλωτές που δεσμεύονται με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου και στοχεύει στη συγκράτηση της πελατειακής της βάσης. Από την έναρξη του 2020 η ΔΕΗ θα διαθέσει στην αγορά τιμολόγια που θα προσφέρουν εκπτώσεις που θα κυμαίνονται γύρω στο 10% σε πελάτες της που θα υπογράφουν σύμβαση για την παραμονή τους στην εταιρεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το ποσοστό έκπτωσης μάλιστα θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου. Η νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ θα περιλαμβάνει ακόμη την παροχή «πακέτου» υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης του οικιακού εξοπλισμού (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κλειδαράδες κ.λπ.). Οι καταναλωτές που θα το επιλέξουν θα μπορούν έναντι μιας μηνιαίας συνδρομής να καλούν για συγκεκριμένο αριθμό επισκευών ανά έτος τους αντίστοιχους τεχνίτες. Μόλις εξάλλου την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ επιχείρησε δυναμική είσοδο στην προμήθεια του φυσικού αερίου, διαθέτοντας στην αγορά οκτώ τιμολόγια για οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές. Η νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ συμπληρώνεται και από το νέο πρόγραμμα διακανονισμών ανεξόφλητων οφειλών που έθεσε σε εφαρμογή από 1η Οκτωβρίου και το οποίο δείχνει να έχει μεγάλη ανταπόκριση. Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, μέσα στις πρώτες 20 ημέρες εφαρμογής του νέου προγράμματος έγιναν 28.000 διακανονισμοί για σύνολο οφειλών 40 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, μάλιστα, 8.600 έγιναν τηλεφωνικά. Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 2,7 δισ. ευρώ περίπου και η βελτίωση της εισπραξιμότητας αποτελούν προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση του κ. Γιώργου Στάσση. Στο πλαίσιο αυτό προχωράει στην αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει η διοίκηση Παναγιωτάκη για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μία τιτλοποίηση για ανεξόφλητες οφειλές 90 ημερών την οποία διοργανώνει η Deutsche Bank και μία για ανεξόφλητες οφειλές 60 ημερών που διοργανώνεται από τη Finacity. Στην αγορά κυκλοφορεί και πληροφορία για εμπλοκή και της JP Morgan. Το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να είναι έντονο και στην αγορά ακούγονται τα ονόματα των Pimco, CarVal και Investors.

Η ΔΕΗ στοχεύει να βάλει στα ταμεία της από τις δύο τιτλοποιήσεις περί τα 500 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα της εταιρείας είναι πολύ πιθανό πάντως να ενισχυθεί με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα ΥΚΩ του 2011 νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο τα χρήματα αυτά να δοθούν από το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί έως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατά την ομιλία του, χθες, στη Βουλή, στη συζήτηση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, τόνισε ότι δρομολογείται με ειδική ρύθμιση η διαδικασία επιστροφής του ανταλλάγματος για τις υπηρεσίες ΥΚΩ που παρείχε η ΔΕΗ το διάστημα 2007-2011, ώστε άμεσα να εισρεύσουν στα ταμεία της τα αντίστοιχα ποσά, που όπως είπε, υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός τόνισε, μάλιστα, ότι έχει εξουσιοδοτήσει τη ΡΑΕ να προσδιορίσει εντός δεκαημέρου το ακριβές ποσό που δεν έχει αποδοθεί στην εταιρεία για τα έτη αυτά.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου