Οι χρεώσεις που επιβάλλονται στα δεδομένα (data) κινητής τηλεφωνίας αποτελεί το νέο πεδίο "δημιουργικού διαλόγου" μεταξύ κυβέρνησης και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
Την προτροπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) να επανεξετάσουν τις χρεώσεις στα δεδομένα επανέλαβε και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του 21ου Συνεδρίου Infocom World, με τους επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να θέτουν με τη σειρά τους ζήτημα υψηλής φορολόγησης στον κλάδο και στρεβλής απεικόνισης των τιμών.
Ο κ. Πιερακάκης στο πλαίσιο συζήτησης με τους επικεφαλής των ΟΤΕ, Vodafone και Wind, αφού αναφέρθηκε στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, δηλώνοντας ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι πραγματικές τιμές στον κλάδο, επανέλαβε τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει οι τιμές στα δεδομένα να πέσουν "γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας". Συμπλήρωσε δε πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποτελεί πρόθεση να συμπιεστεί η αγορά, αντίθετα να υπάρξει βοήθεια ώστε να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις που δρομολογούνται.
"Ωστόσο, ζητάμε (σ.σ. από τις εταιρείες του κλάδου) να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα -με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ- και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία", σημείωσε.
Οι επικεφαλής των εταιρειών του κλάδου αντέτειναν το ζήτημα της υψηλής φορολόγησης του κλάδου στην Ελλάδα που, μέσω άμεσων και έμμεσων, επιβαρύνσεων, φθάνει ακόμη και στο 39%.
Σημείωσαν πως οι τιμές στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών υποχωρούν διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ενώ στο ζήτημα που αφορά στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας εξέφρασαν την πρόθεση να σταθούν αρωγοί ώστε να αμβλυνθεί η μεγάλη απόσταση μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως υπάρχει στρεβλή απεικόνιση της κατάστασης στην Ελλάδα γιατί οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί συγκρίνουν διαφορετικά πράγματα, ενώ τόνισε ότι οι τιμές τιμοκαταλόγου και οι πραγματικές έχουν μεγάλη διαφορά, με τη φορολογία να ανέρχεται περίπου στο 39%.
Όπως τόνισε, αν αφαιρεθεί το ποσοστό φόρου, σε όλες τις περιπτώσεις η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο. Κατέληξε, δε, λέγοντας πως "από τη στιγμή που έρχεται η πολιτεία με αίτημα ‘’να συμβάλλετε και εσείς’’, το λαμβάνουμε υπόψη, συζητάμε με τον υπουργό, ακούσαμε τις επιθυμίες του πρωθυπουργού και σχεδιάζουμε ανάλογες ενέργειες".
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Voδafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης αναφέρθηκε σε στοιχεία βάσει των οποίων την τελευταία δεκαετία καταγράφονται μεγάλες μειώσεις τιμών στον κλάδο.
Όπως τόνισε, οι φόροι είναι οι αιτία για να εμφανίζονται υψηλότερες κατά 10% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία. Τέλος, ο επικεφαλής της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής ανέφερε πως "εφόσον τίθεται ένα γενικό πλαίσιο για μείωση τιμών, θα είμαστε αρωγοί. Κυρίως θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την οξύμωρη εμπορική πρακτική με τη μεγάλη απόσταση μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών".
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου