Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Pac-Man: Το πιο δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι έγινε 40 ετών



Τα 40 του χρόνια γιόρτασε την Παρασκευή το Pac-Man, το πιο δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι στην ιστορία.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι, στο οποίο ο παίκτης οδηγεί τον Pac-Man μέσα σε έναν λαβύρινθο προσπαθώντας να «φάει» όλες τις τελείες που βρίσκονται εκεί, χωρίς να πιαστεί από τα τέσσερα φαντάσματα –με τα ονόματα Blinky, Pinky, Inky και Clyde- που τον κυνηγούν.

Το παιχνίδι, σύμφωνα με το AFP, αρχικά ονομαζόταν «Puck-Man», από ένα λογοπαίγνιο με τον όρο «paku», ο οποίος στα ιαπωνικά σημαίνει «καταπίνω». Ωστόσο, μετονομάστηκε σε Pac-Man όταν άρχισε να κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δημιουργός του παιχνιδιού, Τόρου Ιουατάνι, εμπνεύστηκε το σχήμα του Pac-Man κοιτάζοντας μία πίτσα, από την οποία έλειπε ένα κομμάτι. Σε ό,τι αφορά την ιδέα να γίνεται ο Pac-Man από λεία σε κυνηγός, αυτή προήλθε από το κινούμενο σχέδιο «Ποπάι», ο οποίος αύξανε τις δυνάμεις του όταν έτρωγε σπανάκι.

Η πρώτη συσκευή του παιχνιδιού είχε εγκατασταθεί σε κινηματογράφο στη συνοικία Σιμπούγια του Τόκιο το 1980. Σταδιακά, το παιχνίδι «κατέκτησε» κονσόλες, υπολογιστές, ακόμη και «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να κερδίσει μία θέση στα βιβλία των ρεκόρ Γκίνες ως το πιο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου