Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Αυλαία για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων



Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αύριο Παρασκευή 8 Αυγούστου επρόκειτο να δημοσιευτεί η ΚΥΑ για το πρόγραμμα...



"Κινούμαι Ηλεκτρικά", ανοίγοντας τον δρόμο ώστε όποιες αγορές ηλεκτροκίνητων οχημάτων γίνουν να μπορούν να είναι επιλέξιμες για επιδότηση. Ωστόσο ο ανασχηματισμός έβαλε ένα πρόσθετο εμπόδιο καθώς συναρμόδιος για υπογραφή ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό. Προκειμένου λοιπόν να μπορεί να υπογράψει την ΚΥΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει προηγουμένως να βγει σε ΦΕΚ η απόφαση για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του, η οποία αναμένεται σήμερα ή αύριο. Από πλευράς ΥΠΕΝ εκφραζόταν αισιοδοξία ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί κανονικά αύριο Παρασκευή αν και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τη Δευτέρα.

Εφόσον δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η ΚΥΑ, τότε όποιες παραγγελίες ή αγορές ηλεκτρικών οχημάτων γίνουν θα μπορούν να είναι επιλέξιμες για επιδότηση μέσω του προγράμματος. Αρκεί ο ενδιαφερόμενος να κρατήσει τα παραστατικά τα οποία και θα καταθέσει στην ειδική πλατφόρμα του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις 24 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η ιστοσελίδα του προγράμματος "kinoumeilektrika.ypen.gr" ενώ παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις 5 τηλεφωνικές γραμμές 2131513640, 2131513643, 2131513797, 2131513128 και2131513139.

Ήδη στην ιστοσελίδα του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τη λίστα με τα 59 επιβατηγά ηλεκτρικά ΙΧ, τα 45 επιβατηγά ταξί και τα 14 ελαφρά φορτηγά, που είναι επιλέξιμα για επιδότηση.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος είναι 100 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα επιδοτήσει την αγορά 15 χιλιάδων αυτοκινήτων και 12,5 χιλιάδων σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων μέχρι το τέλος του 2021 που θα διαρκέσει. Τα ποσά των επιδοτήσεων είναι:

- έως 6 χιλιάδες ευρώ για φυσικά πρόσωπα (20% της λιανικής τιμής για οχήματα

- έως 30 χιλιάδες ευρώ και 15% για οχήματα από 30 έως 50 χιλιάδες ευρώ)

- έως 800 ευρώ (20% της αξίας αγοράς) για ηλεκτρικό δίκυκλο/ τρίκυκλο

- έως 800 ευρώ (40% της αξίας αγοράς) για ηλεκτρικό ποδήλατο

- έως 8 χιλιάδες ευρώ για ιδιοκτήτες ταξί (25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για αμιγώς ηλεκτρικό όχημα ή έως 5,5 χιλιάδες (15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για υβριδικό plug in

- 1000 και 400 ευρώ απόσυρση αυτοκινήτου ή δικύκλου αντίστοιχα για φυσικά πρόσωπα και 2500 ευρώ για απόσυρση ταξί

- έως 5500 ευρώ για νομικά πρόσωπα (15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό μέγιστης μάζας 3,5 τόνων και έως 4000 για υβριδικό

- έως 5500 ευρώ για νομικά πρόσωπα (15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για αμιγώς ηλεκτρικό

- έως 500 ευρώ για εγκατάσταση έξυπνου φορτιστή
- επιπλέον ποσό 1000 ευρώ για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους

Το πρόγραμμα δεν επιδοτεί μεταχειρισμένα οχήματα ή οχήματα από μετατροπή. Η διαδικασία για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα είναι απλή: ζητείται η προσφορά από τον έμπορο, η οποία και κατατίθεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Τα περισσότερα στοιχεία στην πλατφόρμα θα είναι προσυμπληρωμένα και θα απαιτούνται μόνο λίγα λεπτά. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται εάν έχει εγκριθεί η αίτηση και θα έχει διάστημα 6 μηνών για να προχωρήσει στην αγορά. Με τις επιδοτήσεις η απόκτηση του ηλεκτρικού οχήματος γίνεται πιο ελκυστική και φτάνει στο κόστος ενός οχήματος με καύσιμο το πετρέλαιο. Σημειώνεται τέλος ότι το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους με μοναδικό κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα και μέχρι την εξάντληση του ποσού των 100 εκατ. ευρώ, δεν αξιολογεί δηλαδή τους συμμετέχοντες.

του Χάρη Φλουδόπουλου


 Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου