Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Τεράστιο ενδιαφέρον και ηχηρά ονόματα για επενδύσεις στις ΑΠΕ



Ξεπέρασαν τις 2000 οι αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο πλαίσιο του κύκλου Δεκεμβρίου της ΡΑΕ.

Πρόκειται για το νέο απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης που αντικατέστησε την παλιά άδεια παραγωγής μετά την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή. Ως προς τις αιτήσεις που κατατέθηκαν το Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε φωτοβολταϊκά έργα, ενώ σημαντικός αριθμός αφορά και σε αιολικά project. Στη λίστα των έργων που αιτούνται για βεβαίωση παραγωγού περιλαμβάνονται επίσης project Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, Μικρά Υδροηλεκτρικά, Υβριδικά, αλλά και έργα Βιομάζας.

Ως προς τις εταιρείες, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων, συνολικά 243 προέρχονται από τον όμιλο ΕΓΝΑΤΙΑ Group πρωτίστως για φωτοβολταϊκά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από αυτά ξεχωρίζει ένα cluster 30 έργων στη Λάρισα συνολικής ισχύος 242MW.

Ο leader της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κατέθεσε 25 αιτήσεις για αιολικά αλλά και για φωτοβολταϊκά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και μεγάλα φωτοβολταϊκά ισχύος άνω των 100MW σε τεχνητές λίμνες (Καστράκι, Πουρνάρι, Στράτος) αλλά και ένα cluster φωτοβολταϊκών ισχύος 517MW στα Φάρσαλα.

Το παρών δίνει επίσης ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων που αίτηση για μεγάλο αιολικό πάρκο ισχύος 148,8MW στην Ξάνθη αλλά και για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 65MW στα Τρίκαλα.

Ο έτερος διυλιστηριακός όμιλος, η Motor Oil κατέθεσε αίτηση για ειδικό έργο ΣΗΘΥΑ ισχύος 57MW στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων.

Ο όμιλος Καράτζη κατέθεσε 48 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά εκ των οποίων ξεχωρίζει μια ομάδα 5 πάρκων συνολικής ισχύος 100MW στη Λάρισα.

Η εταιρεία Volterra έκανε αίτηση για αιολικό ισχύος 8,4MW στη Θήβα, η Βιοκαρπέτ για φωτοβολταϊκό 5MW στη Λάρισα, η βιομηχανία αλουμινίου ΕΞΑΛΚΟ για 2 φωτοβολταϊκά ισχύος 60MW στη Θεσσαλία, η Revoil για αιολικό πάρκο 18MW στη Βοιωτία,

Σημαντική παρουσία όμως έχουν και διεθνείς διεθνείς εταιρείες οι οποίες σχεδιάζουν την ανάπτυξη νέων έργων στη χώρα μας. Βάσει των αιτήσεων που κατατέθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο ξεχωρίζουν οι εξής:

-Η Ισπανική Gamesa κατέθεσε 6 αιτήσεις για αιολικά πάρκα, το μεγαλύτερο εκ των οποίων θα έχει ισχύ 54MW στην Αιτωλοακαρνανία.

-Η γαλλική AKUO κατέθεσε 5 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έργα, το μεγαλύτερο εκ των οποίων έχει ισχύ 133,9MW στη Θεσσαλία.

-Η γαλλική Voltalia Ελλάδος προσήλθε με 38 αιτήσεις για μεγάλα κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα με το μεγαλύτερο project να έχει προβλεπόμενη ισχύ 281,6ΜW στις Σάπες. Επίσης ξεχωρίζει μια ομάδα έργων 425,7MW στην Αιτωλοακαρνανία.

-Η γερμανική ABO Wind κατέθεσε αιτήσεις για 7 έργα αιολικά, φωτοβολταϊκά αλλά και υβριδικά

-H γαλλική Valorem κατέθεσε 11 αιτήσεις για αιολικά και φωτοβολταϊκά

-Η γερμανική Juwi κατέθεσε αίτηση για φωτοβολταϊκό πάρκο 85MW στα Γρεβενά

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το μεγαλύτερο έργο στον κύκλο του Δεκεμβρίου αφορά σε φωτοβολταϊκό πάρκο στη Φλώρινα με προβλεπόμενη ισχύ 750MW από την εταιρεία Ηλιακή Φλώρινας.



Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου