Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

ΑΔΜΗΕ: Το νέο χρονοδιάγραμμα για τη Δ΄ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων - Τα 4 συν 6 νησιά που συνδέονται



Με το κλείσιμο του διαγωνισμού για την κατασκευή του υποσταθμού στη Σαντορίνη και τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα καλώδια και τους υποσταθμούς σε...

Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο, προχωρά η Δ΄ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς.
Χθες ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε τον ανάδοχο για τα καλώδια Σαντορίνης – Νάξου, και σύμφωνα με πληροφορίες το νέο χρονοδιάγραμμα του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου των 400 εκ. ευρώ δείχνει την κατάληξη του διαγωνισμού για τον κλειστό υποσταθμό 150/20 kV στη Θήρα. Πηγές αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθεί και η οικονομική προσφορά.

Το Φθινόπωρο είναι ο νέος σταθμός της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος. Τότε, λένε οι πληροφορίες, θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα καλώδια και τους υποσταθμούς στα τρία τελευταία νησιά. Ο χρονικός ορίζοντας της ένταξης των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων στην Υψηλή Τάση του ΕΣΜΗΕ παραμένει το 2024.

Σταθερή, πράσινη και φθηνότερη ηλεκτροδότηση δεν θα απολαύσουν, όμως, μόνο οι κάτοικοι των τεσσάρων προαναφερόμενων νησιών. Ευνοημένα θα είναι και άλλα έξι τα οποία είτε συνδέονται με άλλα νησιά με γραμμές μέσης τάσης είτε πρόκειται να συνδεθούν. Πρόκειται για την Ανάφη, Κίμωλο, Σίκινο, Σίφνο, Κύθνο και Θηρασιά.

Η ολοκλήρωση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου θα οδηγήσει στην παύση λειτουργίας ακριβών και ρυπογόνων Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής.

Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι οι σταθμοί σε Πάρο και Θήρα θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας. Αντιθέτως οι ΑΣΠ σε Σύρο, Μήλο καθώς και ο Τοπικός Σταθμός Παραγωγής Σερίφου, θα αποσυναρμολογηθούν σταδιακά.

Τα οφέλη της Δ’ Φάσης είναι και περιβαλλοντικά και οικονομικά. Η μείωση των εκπομπών CO2 κατά το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας του έργου εκτιμάται σε 100.000 τόνους/έτος ενώ η μείωση των ΥΚΩ από τις ολοκληρωμένες πλέον διασυνδέσεις Κυκλάδων θα ανέλθει σε περίπου 90 εκατ. ευρώ. Το δε περιθώριο για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στις Κυκλάδες θα αυξηθεί σε περίπου 332 MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου