Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

ΑΔΜΗΕ: «Βροχή» και το 2021 από ομαδικά αιτήματα σύνδεσης ΑΠΕ – Αιτήσεις για 2.696 «μικρά» έργα συνολικής ισχύος 2.260 Μεγαβάτ



Στα ύψη κινούνται και εντός του τρέχοντος έτους τα ομαδικά αιτήματα «μικρών» φωτοβολταϊκών που υποβάλλονται στον ΑΔΜΗΕ για έκδοση...

 Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και, με αυτό τον τρόπο, για παράκαμψη του δικτύου διανομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έως αυτή τη στιγμή ο Διαχειριστής έχει υποδεχθεί 70 κοινά αιτήματα που αφορούν σε 2.696 μονάδες, συνολικής ισχύος 2.260 Μεγαβάτ. Κάτι που σημαίνει πως μέσα σε 10 περίπου μήνες έχουν υποβληθεί ούτε λίγο ούτε πολύ αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 25% της συνολικής ισχύος ΑΠΕ που προβλέπεται να εγκατασταθούν στη χώρα έως το 2030.

Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στην έκδοση οριστικών προσφορών για κοινά αιτήματα ΑΠΕ, με πληρότητα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στον Πίνακα που εκδόθηκε στα μέσα Ιουλίου, με τις εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ εντός του προηγούμενου έτους. Όπως έγραψε το energypress, οι χορηγήσεις οριστικής προσφοράς είχαν ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη δοθεί όροι σύνδεσης σε 20 ομαδικά αιτήματα του 2020, συνολικής ισχύος περί τα 705 MW. Κάτι που σημαίνει πως στον Πίνακα που εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ τον Ιούλιο, έχουν δοθεί όροι μέχρι το 44ο αίτημα. Όπως είναι φυσικό, στη λίστα του Ιουλίου περιλαμβάνονται και αδειοδοτούμενα αιτήματα, τα οποία λαμβάνουν και αυτά όρους σύνδεσης με βάση την προτεραιοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι από τη θέσπιση της δυνατότητας υποβολής ομαδικών αιτημάτων στον ΑΔΜΗΕ και έως το τέλος του περασμένου έτους, ο Διαχειριστής είχε υποδεχθεί ομαδικές αιτήσεις πάνω από 3.000 σταθμών ΑΠΕ, συνολικής ισχύος περί τα 3 Γιγαβάτ. Ωστόσο, οι εξαιρέσεις που προβλέπονταν στην προθεσμία πληρότητας έως την 31η Δεκεμβρίου προκάλεσε ένα νέο «τσουνάμι» ομαδικών αιτήσεων.

Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται οι ομάδες «μικρών» έργων που αναπτύσσονται στη Δυτική Μακεδονία, για τις οποίες η σχετική διορία είναι μετατεθειμένη κατά ένα έτος, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Επίσης, η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2020 δεν ισχύει και στην περίπτωση φωτοβολταϊκών σταθμών που αναπτύσσονται από Ε.Κοιν. στις οποίες είτε συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ ή Β΄ βαθμού, είτε έχουν περισσότερα από 60 μέλη, από τα οποία τουλάχιστον τα 50 είναι φυσικά πρόσωπα. Επομένως, τα 70 ομαδικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί φέτος, αφορούν τις παραπάνω περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ομαδικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί εντός του 2021, και τα οποία αποτελούνται αποκλειστικά από Ενεργειακές Κοινότητες, έχει καταργηθεί η προτεραιότητα εξέτασής τους από τον ΑΔΜΗΕ. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση, με συνέπεια τα φετινά ομαδικά αιτήματα να μην «παρακάμπτουν» πλέον τα αδειοδοτούμενα αιτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η εξέτασή τους προσθέτει έναν πολύ σημαντικό φόρτο εργασίας στον ΑΔΜΗΕ, καθυστερώντας έτσι την έκδοση όρων σύνδεσης συνολικά για τις αιτήσεις πυο παραλαμβάνει.


 Πηγή: energypress,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου