Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Μηνιαίο δελτίο ενέργειας ΑΔΜΗΕ: Κυρίαρχος η ΔΕΗ στην προμήθεια και την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο



Διατηρεί τα σκήπτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ.


Ειδικότερα και σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας για τον Νοέμβριο που εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ, η δημόσια εταιρία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κρατά σχεδόν αμετάβλητο το ποσοστό προμήθειας που ανέβασε τον Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο μήνα είχε το 63,5%, ενώ τον προηγούμενο ήταν στο 63,4%. Τον Σεπτέμβριο το μερίδιο της ΔΕΗ είχε πέσει στο 62%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το φρένο… των αποχωρήσεων πελατών από τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς προς τους ανταγωνιστές της. Προφανώς η τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε η επιχείρηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε σαν αποτέλεσμα πελάτες της να παραμείνουν σε αυτήν.

Όπως προκύπτει από την παρακολούθηση της εξέλιξης των μεριδίων κατά τους μήνες της κρίσης η ΔΕΗ ανέβασε τη θέση της στην προμήθεια κατά τον δεύτερο μήνα (Οκτώβριος) των αυξήσεων των τιμών αποσπώντας πελάτες από τους ιδιώτες παρόχους. Στη συνέχεια, όπως προαναφέρθηκε, η δημόσια εταιρία διατήρησε τη θέση της αυτή και τον Νοέμβριο.

Ανεπαίσθητες μεταβολές, όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του Νοεμβρίου, καταγράφονται και στα μερίδια των ιδιωτών προμηθευτών. Έτσι, τον περασμένο μήνα η Protergia κατείχε το 7,02% της προμήθειας, ο ΗΡΩΝ το 6,81%, η Elpedison το 6,12%, η NRG το 4,18% και η Watt & Volt το 2,42%.

Το φυσικό αέριο παραμένει ο «βασιλιάς» του ενεργειακού μίγματος για την παραγωγή ρεύματος. Κατέχει το 45% για τον Νοέμβριο, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 34%, οι εισαγωγές με 8%, ο λιγνίτης με 7% και τα υδροηλεκτρικά με 6%. Η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο είναι υψηλότερη κατά 28% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Για τον ίδιο μήνα στο σύνολο των 14 μονάδων παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, οι πρώτες σε καθαρή παραγωγή είναι τέσσερις της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα ο «ΑΗΣ Μεγαλόπολης V» είχε καθαρή παραγωγή 288.208 MWh, ο «ΑΗΣ Αλιβερίου V» με 240.705 MWh, ο «ΑΗΣ Λαυρίου V» με 204.848 MWh και ο «ΑΗΣ Κομοτηνής Ι» με 197.104 MWh. Έπονται οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παικτών της αγοράς. 

 

 

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου