Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Καθησυχαστικός για τις ανησυχίες περί επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από τις εναέριες Γραμμές Μεταφοράς Υψηλής Τάσης ο ΑΔΜΗΕ



Δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για την επίπτωση των εναέριων Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης σε κατοικημένες περιοχές...

στη δημόσια υγεία, σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι το σύνολο των εγκαταστάσεων υψηλής τάσεως, “κατασκευάστηκαν από τον ΑΔΜΗΕ με τρόπο ώστε να εφαρμόζονται αυστηρά οι κανονισμοί και Οδηγίες που ισχύουν στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την έκθεση στα Ηλεκτρικά και Μαγνητικά πεδία, αφετέρου έχουν τηρηθεί οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας από τα υπάρχοντα κτίρια εντός των ζωνών δουλειάς των Γραμμών”.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, οι σχετικές ανησυχίες “σχετίζονται με το ζήτημα των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (50 Ηz, που είναι η συχνότητα του εναλλασσομένου ρεύματος) και των πιθανών βιολογικών τους επιδράσεων, αποτελούν ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία 30 περίπου χρόνια τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινή γνώμη”.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι “[α]ν και συχνά τίθενται στο στόχαστρο ως πηγές ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου, οι διακριτές εγκαταστάσεις υψηλής τάσης και κυρίως οι Γραμμές Μεταφοράς, εν τούτοις η έκθεση σε χαμηλόσυχνο ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο είναι συνυφασμένη με την ίδια τη χρήση του ηλεκτρισμού, αφού τα πεδία αυτά αναπτύσσονται γύρω από οποιοδήποτε στοιχείο διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρικές γραμμές, ηλεκτρικές συσκευές, μηχανές, καλωδιώσεις εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κλπ).

Έτσι, ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο καταγράφονται σε κάθε θέση στο αστικό περιβάλλον, αλλά και εντός κάθε σύγχρονης κατοικίας και χώρου εργασίας. Η ένταση των πεδίων αυτών εξασθενεί ταχύτατα, μέχρι μηδενισμού, όσο αυξάνεται η απόσταση από την πηγή που τα δημιουργεί. Έτσι έχουν καθιερωθεί όρια για τις τιμές των πεδίων αυτών. Στους θεσμοθετημένους νόμους και κανονισμούς ορίζονται οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές της έντασης (Εmax) του ηλεκτρικού πεδίου και της μαγνητικής επαγωγής (Βmax), οι οποίες είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και δεν μπορούν να εκφραστούν μόνο μέσω της απόστασης”.

Σε ό,τι αφορά τις μέριμνες που λαμβάνει σχετικά, ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι “ως κύριος και διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ, έχει πραγματοποιήσει πληθώρα μετρήσεων στον περίγυρο γραμμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Ανάλογες μετρήσεις, καθώς και θεωρητικοί υπολογισμοί, έχουν διεξαχθεί από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και την ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας)”, υπογραμμίζοντας ότι “[σ]ε κάθε περίπτωση οι τιμές των πεδίων αυτών πληρούν, με μεγάλα περιθώρια ασφαλείας, τις θεσπισμένες οριακές τιμές”, συμπληρώνοντας ότι “[ε]δικότερα ως προς το μαγνητικό πεδίο, στο οποίο κυρίως επικεντρώνονται οι έρευνες, οι τιμές που προκύπτουν είναι αρκετές δεκάδες έως και πολλές εκατοντάδες φορές χαμηλότερες του ορίου”.

Εξάλλου, όπως τονίζεται στο εν λόγω έγγραφο, ο ΑΔΜΗΕ “δίνει μεγάλη σημασία στην αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Αυτό το επιτυγχάνει ακολουθώντας πιστά τους παραπάνω διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς στους οποίους ενσωματώνονται τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της κοινωνικής του αποστολής για την παροχή αξιόπιστης και αδιάλειπτης ενέργειας, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προστασία της υγείας των πολιτών, γεγονός που αποδεικνύεται από τα σχέδια ανάπτυξης, τις υλοποιήσεις έργων και τις μελέτες που έχει εκπονήσει” για όλο το ΕΣΜΗΕ.

Εξηγώντας περαιτέρω το ζήτημα, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει τα εξής:


“Ενδεχόμενες βιολογικές επιδράσεις των εξαιρετικά χαμηλόσυχνων πεδίων και κυρίως του μαγνητικού πεδίου, απετέλεσαν αντικείμενο επιστημονικής διερεύνησης τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα όλων των σχετικών μελετών και ερευνών συνεκτιμούνται, αναλύονται και σταθμίζονται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και συνιστούν τη βάση των σχετικών κανονισμών και κατευθυντήριων οδηγιών για τις αποδεκτές στάθμες αναφοράς του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου, τόσο για τη συνεχή έκθεση του κοινού, όσο και για την έκθεση των εργαζομένων κατά την επαγγελματική τους ενασχόληση.

Οι πλέον αυστηρές στάθμες αναφοράς (όρια) ορίζονται στην Οδηγία της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας έναντι μη Ιονίζουσας Ακτινοβολίας (Ιnternational Committee on Non - Ionizing Radio and Protection), που εκδόθηκε το 1998 και αναθεωρήθηκε το 2010. Η ICNIRP είναι διεθνής ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός φορέας, με διεπιστημονική σύνθεση, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την προστασία των ανθρώπων έναντι ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στο εύρος συχνοτήτων από 0 Hz -300 GHz.

Τα επίπεδα αναφοράς (όρια) της ICNIRP για την έκθεση του γενικού κοινού, μετά την επικύρωση τους από την Επιστημονική Συντονιστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Περί περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία 0 Hz -300 GHz». Τα κοινά όρια της ICNIRP (του έτους 1998) και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεχή έκθεση του κοινού σε ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο συχνότητας 50 Hz, που είναι η συχνότητα λειτουργίας των ΓΜ είναι:

-5 kV/m, για την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου

-100 μΤ, για τη μαγνητική επαγωγή του μαγνητικού πεδίου.

Τα όρια αυτά ισχύουν από τον Απρίλιο του 2002 και στην Ελλάδα, αφού έχουν συμπεριληφθεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Υγείας και Πρόνοιας «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία διατάξεων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων» (ΦΕΚ 512/Β/25.04.02, ΚΥΑ 3060 (ΦΟΡ) 238). Στην ΚΥΑ αυτή αναφέρεται ότι «Τα επίπεδα αναφοράς αποτελούν τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο φάσμα των χαμηλών συχνοτήτων». Τα αναθεωρημένα επίπεδα αναφοράς (όρια) της ICNIRP (του έτους 2010) για την έκθεση του γενικού κοινού, είναι:

-5 kV/m, για την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου

-200 μΤ, για τη μαγνητική επαγωγή του μαγνητικού πεδίου.

Οι στάθμες αυτές δεν αποτελούν όρια επικινδυνότητας και εμπεριέχουν μεγάλους συντελεστές ασφαλείας, ώστε να καλύπτονται οι τυχόν ασάφειες που υπάρχουν σχετικά με την επίδραση των πεδίων στους ζώντες οργανισμούς και να πληρείται η απαίτηση για πρόληψη δυσμενών επιπτώσεων. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω κανονισμοί προσδιορίζουν τα επιτρεπτά επίπεδα πεδίων και σε καμιά περίπτωση δεν καθορίζουν αποστάσεις ασφαλείας, όπως κατά καιρούς εμφανίζονται σε δημοσιεύματα”.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου