Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Περπάτημα δέκα λεπτών σώζει ζωές



Ερευνα που εκπονήθηκε το 2019 από το αμερικανικό CDC έδειξε ότι πέραν του 8% των θανάτων στις ΗΠΑ μπορεί να αποδοθεί...

 στην «ανεπάρκεια φυσικής δραστηριότητας». 
Αν βαδίζαμε δέκα λεπτά καθημερινά, θα μπορούσαν να αποτραπούν 111.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Αυτή την εκπληκτική διαπίστωση κάνουν Αμερικανοί ερευνητές σε μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. Η επιστήμη, άλλωστε, έχει αποδείξει επανειλημμένα πόσο θετικά επηρεάζει η φυσική άσκηση την υγεία μας. Ερευνα που εκπονήθηκε το 2019 από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έδειξε ότι πέραν του 8% των θανάτων στις ΗΠΑ μπορούν να αποδοθούν στην «ανεπάρκεια φυσικής δραστηριότητας». Παρομοίως, βρετανική μελέτη το 2015 έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που γυμνάζονταν για περισσότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα –όσο δηλαδή συνιστούν οι υγειονομικοί φορείς– περιόριζαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 25% συγκριτικά με εκείνους που ασκούνταν λιγότερο. Επίσης, διεθνής μελέτη σε 44.000 ενήλικες σε ΗΠΑ και Ευρώπη κατέδειξε ότι όσοι έκαναν καθιστική ζωή είχαν κατά 260% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους ήταν σωματικά δραστήριοι, δηλαδή γυμνάζονταν για περισσότερο από 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες.

Νέα στοιχεία


Στη νέα μελέτη, που εκπόνησε το CDC και το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, αρχικά υπολογίστηκε ο αριθμός των θανάτων που αποδίδεται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Εθνικής Επιθεώρησης Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (ΝΗΑΝΕS). Αυτά αφορούσαν 4.840 άνδρες και γυναίκες, διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικίας 40 έως 85 ετών, που άρχισαν να συμμετέχουν στην επιθεώρηση μεταξύ 2003 και 2006, και κατέγραφαν με βιομετρικά ρολόγια όλες τους τις κινήσεις. Στη συνέχεια, τους κατέταξαν σε κατηγορίες ανάλογα με τον χρόνο βάδισης ή άλλης καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Τέλος, αναζήτησαν τα ονόματά τους στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου προκειμένου να συνδέσουν τον κίνδυνο θανάτου με τα διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας.

Διεθνής μελέτη σε 44.000 ενήλικες κατέδειξε ότι όσοι έκαναν καθιστική ζωή είχαν 260% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Μαθηματικά πρότυπα

Επειτα από τη συγκέντρωση όλων των μεταβλητών, οι επιστήμονες δημιούργησαν μαθηματικά πρότυπα. Το βασικό ερώτημα που προσπάθησαν να απαντήσουν ήταν πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί αν οι συμμετέχοντες στην έρευνα περπατούσαν καθημερινά με ταχύ βήμα ένα δεκάλεπτο περισσότερο, άσχετα της άλλης σωματικής άσκησης που έκαναν. Αφού συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η μόρφωση κ.ά., διαπίστωσαν ότι ένα επιπλέον δεκάλεπτο βάδισης αποτρέπει 111.174 θανάτους ετησίως, περίπου το 7% των θανάτων κάθε χρονιάς. Αν βαδίζαμε επιπλέον 20 λεπτά θα μπορούσαν να αποτραπούν 209.459 θάνατοι, ενώ με 30 λεπτά 272.297 θάνατοι (το 17% των ετήσιων θανάτων) .

Oι αριθμοί είναι ψυχροί και απρόσωποι. Ομως πραγματικά, όλοι αυτοί οι θάνατοι που θα μπορούσαν να αποτραπούν συνιστούν κάτι εξαιρετικά προσωπικό. Σημαίνουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να μη θρηνήσουμε τον πρόωρο θάνατο του συντρόφου, φίλου, γονέα και συνεργάτη. Και αυτό, με μόλις 10 λεπτά καθημερινό περπάτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου