Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

5 πανέμορφα πάρκα στην Ελλάδα



Παίρνουμε καφέ στο χέρι και τριγυρνάμε σε 5 καταπράσινα πάρκα της Ελλάδας που μας βοηθούν να αποδράσουμε από την ξέφρενη καθημερινότητα.

Άγιος Νικόλας, Νάουσα

Στην αγκαλιά του Βερμίου, η Νάουσα δεσπόζει πάνω από τον κάμπο της Ημαθίας προσελκύοντας αυτή την εποχή πολλούς επισκέπτες χάρη στη φυσική της ομορφιά. Ανάμεσα στις χάρες της είναι και τα πάρκα της, με πιο σημαντικό το άλσος του Αγίου Νικολάου, το οποίο απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο. Αν και το πράσινο δεν λείπει συνολικά από τη Νάουσα, το πάρκο αυτό σίγουρα συμβάλλει με τα τεράστια πλατάνια, τις βελανιδιές, τις πηγές και τις λιμνούλες που σχηματίζονται από τον ιστορικό ποταμό της Αράπιτσας, την τεχνητή λίμνη με πάπιες και πέστροφες, τα γήπεδα, την παιδική χαρά και τη Φύση σε όλο της το μεγαλείο. Εκτός από πράσινο, στον Άγιο Νικόλαο θα βρείτε και ξενοδοχεία, όπως και ταβέρνες, café κ.λπ, αν θέλετε να ξαποστάσετε και να χαλαρώσετε.

Αλκαζάρ, Λάρισα
Η Λάρισα μπορεί να φημίζεται για τους πολλούς χώρους για καφέ που διαθέτει, δεν της λείπει ωστόσο και το πράσινο και το δημοτικό πάρκο Αλκαζάρ είναι σίγουρα ένας πνεύμονας στην πόλη. Αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της και μετρά 100+ χρόνια ζωής, αποτελώντας το σημείο στην πόλη όπου όλοι θα επισκεφτούν είτε για να χαλαρώσουν βλέποντας το πράσινο και τα σιντριβάνια, ή θα το περπατήσουν ή θα επιδοθούν σε κάποια δραστηριότητα (γκολφ, ποδόσφαιρο κ.ά.). Από το πάρκο δεν λείπουν φυσικά οι παιδικές χαρές και το υπαίθριο θέατρο, ενώ εκεί δεσπόζει το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης του Φιλόλαου Τλούπα και το Μνημείο του Ιπποκράτη. Ό,τι κι αν κάνετε, ο Πηνειός θα σας συντροφεύει πάντα.

Ψηλαλώνια, Πάτρα
Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων, γνωστή και ως Ψηλαλώνια, είναι ένα από τα βασικά meeting point της Πάτρας και μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, φιλοξενεί διάφορες τοπικές εκδηλώσεις, όπως επίσης και ορισμένες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού και είναι δύσκολο να την πετύχει κανείς χωρίς κόσμο. Έχει αρκετό πράσινο, ενώ περιμετρικά της θα βρείτε πλήθος από café και εστιατόρια και είναι μια από τις πρώτες επιλογές των Πατρινών για βόλτα και χαλάρωση. Στη δυτική πλευρά της πλατείας μπορείτε να δείτε τον ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821, ενώ στα αξιοθέατα της πλατείας συγκαταλέγεται και το ηλιακό ρολόι, που τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1953, καθώς και το Μέγαρο Γκολφινόπουλου. Ακόμη, νοτιοδυτικά της πλατείας υπάρχουν οι Σκάλες της Τριών Ναύαρχων και προτομή του Κωστή Παλαμά. Να σημειώσουμε ότι παλιότερα, τα Ψηλαλώνια αποτελούσαν την έδρα των εξοχικών κατοικιών των πλούσιων οικογενειών του εμπορίου της Πάτρας, ενώ ένα διάστημα υπήρξαν χώρος εκτελέσεων θανατοποινητών.

Πεδίον του Άρεως, Αθήνα
Οι σημερινοί 30άρηδες-40άρηδες του κέντρου σίγουρα έχουν περάσει πολλά Σαββατοκύριακα με τους γονείς τους ως παιδιά στο Πεδίον του Άρεως, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο Άλσος της Αθήνας, 277 στρεμμάτων μαζί με τον λόφο Φινόπουλου. Περιβάλλεται από την λεωφόρο Αλεξάνδρας και τις οδούς Μαυρομματαίων, Ευελπίδων, Πριγκηποννήσων και είναι ένα τεράστιο πάρκο με πλήθος από μονοπατάκια, μπόλικο πράσινο και χώρους για κοινωνικοποίηση των μεγάλων και παιχνίδι των μικρών. Η αλήθεια είναι ότι το πάρκο έχει ζήσει και μια πολύ σκοτεινή περίοδο με μεγάλο πρόβλημα σκουπιδιών και ναρκωτικών, πλέον, όμως, είναι φροντισμένο και σε πολύ καλύτερη κατάσταση, καθώς υποδέχεται καθημερινά οικογένειες και παρέες για περίπατο και ξεκούραση στον ήλιο. Για όσους δεν γνωρίζουν, σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι΄ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του '21. Μια ημέρα που θα έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, ξεκινήστε από το πρωί και περπατήστε το, ανακαλύψτε όλες του τις γωνιές, θυμηθείτε τα παλιά και «κλέψτε» όσο οξυγόνο και βιταμίνη D μπορείτε.

E
λαιόρεμα Πυλαίας, Θεσσαλονίκη
Στην όμορφη συμπρωτεύουσα τα πάρκα φυσικά δεν λείπουν. Από αυτά, μια πράσινη όσαη αποτελεί το πανέμορφο αστικό πάρκο, Ελαιόρεμα Πυλαίας. Αν είστε δραστήριοι, βάλτε τα αθλητικά σας και ακολουθήστε τα μονοπάτια για τρέξιμο, περπάτημα ή ποδήλατο ανάμεσα στη φύση, σε δέντρα και βότανα ή κάντε τη γυμναστική σας στα υπαίθρια όργανα γυμναστικής. Αν πάλι θέλετε απλώς να ξεκουραστείτε σε ένα όμορφο περιβάλλον, πάρτε οικογένεια και φίλους και κάντε ένα όμορφο πικ νικ όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στο πάρκο πραγματοποιούνται και διάφορες γιορτές, εκδηλώσεις και δραστηριότητες ανά περιόδους και είναι μια πολύ καλή επιλογή για βόλτα στην πόλη, τόσο για ντόπιους, όσο και για επισκέπτες.


Πηγή: clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου