Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ποιοι και πότε θα λάβουν Δώρο Πάσχα από το κράτος



Αντίστροφη μέτρηση δύο ημερών μετρά από σήμερα για την καταβολή του Δώρου Πάσχα από το κράτος για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί...

στο μηχανισμό "Συν-Εργασία” ή έχουν βγει σε αναστολή από τον Ιανουάριο του 2022 και έπειτα.

Το Δώρο αυτό θα δοθεί σε δύο δόσεις στους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στη "Συν-Εργασία”.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στην ερχόμενη Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Θα αφορά όσους εντάχθηκαν στη "Συν-Εργασία” για οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022. Επίσης στις 14 Απριλίου 2022 θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα από το κράτος σε όσους εργαζόμενους βγήκαν σε αναστολή στο προαναφερθέν διάστημα.

Η δεύτερη δόση θα αφορά μόνο όσους εργαζομένους εντάχθηκαν στο μηχανισμό "Συν-Εργασία” τον Απρίλιο. Αυτή θα πληρωθεί μετά το Πάσχα, σε ακριβή ημερομηνία, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα από το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως ισχύει από το 2020, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της "Συν-Εργασίας” και των αναστολών συμβάσεων στα πλαίσια του πακέτου μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία, το δώρο Πάσχα το οποίο δίδει το κράτος προς τους μισθωτούς υπολογίζεται ως εξής :

Tι ισχύει για τη "Συν-Εργασία"

Στη "Συν-Εργασία” υπολογίζεται ως αναλογία της αποζημίωσης της οποίας λαμβάνουν οι μισθωτοί για το μέρος του μισθού τους, το οποίο μειώνεται βραχυπρόθεσμα.

Έστω μισθωτός με αποδοχές 1000 ευρώ/μήνα, εντάχθηκε στη "Συν-Εργασία” στο διάστημα Ιανουαρίου -Απριλίου 2022, αφού μειώθηκε το ωράριο εργασίας του και ο μισθός του κατά 50%, δηλαδή ανήλθε στα 500 ευρώ/μήνα.

Το κράτος επιδότησε το 60% του μειωμένου μισθού του, δηλαδή κατέβαλε το ποσό των 300 ευρώ/μήνα για το α΄ 4μηνο του 2022. Το Δώρο Πάσχα από το κράτος θα ανέλθει στο 50% των 300 ευρώ, δηλαδή θα ανέλθει στα 150 ευρώ.

Τα ¾ αυτών, δηλαδή το ποσό των 112,5 ευρώ θα καταβληθεί στις 14 Απριλίου, ενώ το υπόλοιπο ¼ (37,5 ευρώ) μετά το Πάσχα. Ο εργαζόμενος αυτός δικαιούται Δώρο Πάσχα και από τον εργοδότη του.

Αυτό θα ανέλθει στα 250 ευρώ. Δηλαδή από το κράτος και τον εργοδότη του, ο εργαζόμενος αυτός θα λάβει για το Πάσχα το ποσό των 400 ευρώ, αντί για 500 ευρώ, αν δεν εντασσόταν στη "Συν-Εργασία”.

Τι ισχύει για τις αναστολές συμβάσεων

Στις αναστολές συμβάσεων, το κρατικό δώρο Πάσχα υπολογίζεται ως αναλογία της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος βγήκε σε αναστολή τον Ιανουάριο του 2022, αλλά επανήλθε σε ενεργό υπηρεσία τους επόμενους μήνες έως και τον Απρίλιο του 2022.

Θα λάβει κρατικό Δώρο Πάσχα ίσο με το ¼ του 50% των 534 ευρώ, δηλαδή 66,75 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πληρωθεί από το Υπ. Εργασίας στις 14 Απριλίου. Θα λάβει ο εργαζόμενος αυτός και Δώρο Πάσχα και από τον εργοδότη του το οποίο θα αναλογεί στα ¾ του 50% των μηνιαίων αποδοχών του.

Έτσι αν εισπράττει πχ 1000 ευρώ/μήνα, θα λάβει δώρο Πάσχα από τον εργοδότη του ίσο με 375 ευρώ.Συνολικά από το κράτος και τον εργοδότη του ο εργαζόμενος αυτός θα λάβει για το Πάσχα, το ποσό των 441,75 ευρώ έναντι των 500 ευρώ, το οποίο θα ελάμβανε αν δεν είχε βγει σε αναστολή τον Ιανουάριο του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου