Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

«Έφυγε» ο δάσκαλος του ποδοσφαίρου Ίβιτσα Όσιμ

 

«Το ποδόσφαιρο είναι πολύ εύκολο και ό,τι είναι εύκολο είναι και δύσκολο»: Ο Βόσνιος Ίβιτσα Όσιμ ο προπονητής, ο φιλόσοφος, και το τελευταίο... 

 

«αφεντικό» της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας αλλά και του Παναθηναϊκού από το 1992 ως το 1994, «έφυγε» από τη ζωή, ανήμερα Πρωτομαγιά, έξι ημέρες πριν κλείσει τα 81 του χρόνια.

Πόλη «του» ήταν το Σεράγεβο, όπου γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1941. Τον αποκαλούσαν Σβάμπο, τον Σουηδό, λόγω των ξανθών μαλλιών και της γερμανικής του ρίζας. Ηταν μια ηγετική προσωπικότητα, που πάντα κήρυττε την ανεκτικότητα. Πολλοί εύχονταν ο Όσιμ να είχε μπει στην πολιτική, αλλά η πολιτική δεν ήταν ο αγωνιστικός του χώρος. Ο Γιουγκοσλαβικός εμφύλιος έγινε η τραγωδία της ζωής του - όχι επειδή η Γιουγκοσλαβία που προπονούσε αποκλείστηκε από το Euro 1992, αλλά επειδή μετέτρεψε σε ερείπια το αγαπημένο του Σεράγεβο.

«Δεν μπορώ να είμαι πια χαρούμενος. Μετά από όλα όσα συνέβησαν στην πατρίδα μου, δεν υπάρχει πια χαρά. Δεν λειτουργεί τίποτα πια, είμαι έτοιμος να φύγω. Σκέφτηκα για πολύ καιρό, θα πάρω ​​ένα πλήρες ρίσκο , κάπου αλλού ή μήπως μείνω εκεί που με ξέρει ο κόσμος; Ίσως να κάνω λίγη υπομονή εδώ, αυτό δεν είναι δεδομένο αυτές τις μέρες, όλοι θέλουν τα ίδια αποτελέσματα.Κανείς δεν θέλει χαμένους Αυτό είναι όλο, ότι μπορεί να ειπωθεί».

Ο Οσιμ έκανε μεγάλη εντύπωση όπου έπαιζε και προπονούσε, όταν μιλούσε. Σκόραρε οκτώ γκολ σε 16 ομαδικά παιχνίδια για τη Γιουγκοσλαβία. Ως προπονητής εργάστηκε σε Ζελέζνιτσαρ Σεράγεβο, Παρτιζάν Βελιγραδίου, Παναθηναϊκό , Στουρμ Γκρατσ και Γιουνάιτεντ Ιτσιχάρα της Ιαπωνίας.

Ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του Οσιμ πήρε το Κύπελλο την σεζόν 1992-1993 επικρατώντας στον τελικό με 1-0 του Ολυμπιακού. Ο Οσιμ έμεινε στην ιστορία και για τις θρυλικές του ατάκες: Τον
Σεπτέμβριο του 1993, όταν ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ηρακλή με 3-2 στο Καυτατζόγλειο ενώ ειχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 2-0,μετά τη λήξη του αγώνα, ο Οσιμ είπε την περίφημη φράση… «η μπάλα είναι πόρνη. Γι’ αυτό νικήσαμε ενώ έπρεπε να χάσουμε».Μία ατάκα που έμεινε στην ιστορία,

Στην αρχή της προπονητικής του καριέρας ήταν ο τελευταίος team manager στη Γιουγκοσλαβία, στο τέλος ήταν ο προπονητής της Ιαπωνία. Στα τέλη του 2007, ο Όσιμ υπέστη εγκεφαλικό στο Τόκιο. Ανάρρωσε και πέρασε τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του κυρίως στο Γκρατς, αλλά συχνά μετακινούνταν στο Σεράγεβο.

Στην πατρίδα του τη Βοσνία και στο Γκρατς, ο Όσιμ απήλαυσε μια θρυλική θέση σε όλη του τη ζωή. Ανέλαβε τη Στουρμ Γκρατς ως μεσαίου μεγέθους ομάδα και κέρδισε δύο φορές το πρωτάθλημα (1998, 1999), το κύπελλο τρεις φορές (1996, 1997, 1999) και έφτασε στο Champions League τρεις φορές (1999 έως 2001) χάρη στο επιθετικό ποδόσφαιρο. «Το ποδόσφαιρο» είχε πει ο Οσιμ , «είναι ουσιαστικά το μόνο παιχνίδι όπου οι η καλύτερη ομάδα μπορεί να χάσει. Αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι τένις, το ποδόσφαιρο είναι 11 εναντίον 11»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου