Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Η εφαρμογή του WACC σε συγκεκριμένα έργα το επόμενο στοίχημα για τον ΑΔΜΗΕ - Η περίπτωση των διασυνδέσεων για Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο



Την προοπτική επανεξέτασης του WACC κατά συγκεκριμένη περίπτωση έργου θέτει στο τραπέζι ο ΑΔΜΗΕ εφόσον αυτό απαιτείται...

 από τις συνθήκες που επικρατούν κατά την υλοποίηση ενός έργου.

Με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να καθορίσει το WACC στο 6.1%, ο Διαχειριστής υπογραμμίζει πως θα προχωρήσει κανονικά στο επενδυτικό του πρόγραμμα, ωστόσο, εξετάζοντας κάθε έργο ξεχωριστά, θα επανέρχεται με επιμέρους προτάσεις στον Ρυθμιστή για αναθεώρηση κατά περίπτωση.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας σε ημερίδα της HAEE με θέμα «Ο ρόλος των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου στο νέο ενεργειακό μοντέλο της χώρας με το REPowerEU».

Αναλυτικότερα, ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε στην δημόσια συζήτηση που προηγήθηκε επί του θέματος, όπου ο ΑΔΜΗΕ εξέθεσε την οπτική του, τις απόψεις του, τεκμηριώνοντας γιατί κρίνει ως ανεπαρκές το εν λόγω ποσοστό, χωρίς ωστόσο, αυτό να καταλήξει σε κάποια αλλαγή στην απόφαση της ΡΑΕ.

Η πρόθεση του Διαχειριστή είναι να συνεχίσει κανονικά την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξής του, σημειώνοντας πως, σε περιπτώσεις μεγάλων έργων, όπως είναι οι διασυνδέσεις του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, ο ΑΔΜΗΕ θα κάνει καινούργια πρόταση στη ΡΑΕ για αναθεώρηση του WACC.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια της απόφασης της ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε εισήγηση για αναθεώρηση του WACC στο 8.16%, με τα σχετικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την αναπροσαρμογή του, στη βάση των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί πλέον στο διεθνές και εγχώριο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η «Ολομέλεια» της ΡΑΕ είχε λάβει απόφαση για WACC στο 6.1% με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Αθανάσιο Δαγούμα, να σημειώνει αργότερα πως δεν πληρούνται όροι και προϋποθέσεις για την αναθεώρησή του. Πρόσθεσε πως αν αλλάξουν οι όροι και οι μεταβλητές που σήμερα βγάζουν ως βέλτιστο WACC το 6.1% όπως για παράδειγμα το κόστος δανεισμού, τότε ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να προχωρήσει σε αίτημα προς την ΡΑΕ για έκτακτη αναθεώρηση του επιτρεπόμενου εσόδου.

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου