Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Βουτιές στην Κρήτη

 

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Αντονι Κουίν ως «Ζορμπάς» στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη χόρευε το διάσημο συρτάκι...

 του Μίκη Θεοδωράκη μπροστά στη θάλασσα, κάνοντας την ελληνική μουσική να ακούγεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τότε ο Σταυρός, στην παραλία του οποίου γυρίστηκε η σκηνή, ήταν ένα άγνωστο ψαροχώρι. Τώρα είναι τουριστικό θέρετρο. Η γοητεία όμως της λιμνοθάλασσάς του, της λευκής άμμου του και των γαλαζοπράσινων νερών του παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Αυτή η ίδια γοητεία που απαντάται όπου και αν σταματήσεις στα παράλια της Κρήτης. Παντού παραλίες, άλλες οργανωμένες, άλλες όχι, άλλες άγριες (φημίζεται και για την τραχύτητα του τοπίου του το νησί), άλλες τρυφερές και φιλόξενες αγκαλιές, προστατευμένες από τους ανέμους και τα κύματα, άλλες ρηχές και αμμουδερές, άλλες στρωμένες με βότσαλα, άλλες απομονωμένες και δυσπρόσιτες, άλλες πολυσύχναστες και εύκολα προσβάσιμες. Ενα αυτοκίνητο (ή μια βάρκα), ένα μαγιό και μια πετσέτα θαλάσσης, αυτά χρειαζόμαστε όλα κι όλα για ένα δροσιστικό οδοιπορικό σε μερικές από τις ομορφότερες ακτές του νησιού. Εκτός από εκείνες που εμείς προτείνουμε εκδράμοντας από νομό σε νομό, υπάρχουν βεβαίως δεκάδες ακόμα που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Και μην ξεχάσετε το αντηλιακό και το καπέλο σας. Ο καυτός ήλιος της Κρήτης δεν αστειεύεται!


Νοµός Χανίων


Μπάλος


Πολυφωτογραφημένο το τοπίο του λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς του: Πρόκειται για μια αμμουδερή παραλία με ρηχά γαλαζοπράσινα νερά η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Γραμβούσας και στο ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον επιβλητικό Γεροσκίνο. Θα την προσεγγίσετε με το αυτοκίνητό σας ως ένα σημείο και έπειτα περπατώντας για περίπου ένα χιλιόμετρο. Ή με καραβάκι από την Κίσσαμο. Πρόκειται για μια ακόμα περιοχή της Κρήτης που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα προστασίας Natura. Στο ακρωτήριο Τηγάνι υπάρχει το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων. Εκεί κοντά βρίσκεται και η ιστορική τοποθεσία όπου (όπως και στο επίσης διάσημο Ελαφονήσι) σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς γυναικόπαιδα το 1825. Στα ερείπια της μικρής ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου περιλαμβάνεται ναός αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα.


Φαλάσαρνα

Από τις πιο αγαπημένες μας παραλίες στο νησί. Για τα κρυστάλλινα νερά της, για την καθαρή άμμο της, για την απλωσιά της καθώς εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, για τον ανοιχτό ορίζοντά της. Διαθέτει οργανωμένα σημεία με ξαπλώστρες, ομπρέλες κ.λπ., έχει όμως και πολλά σημεία όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας με τον… παλιό, παραδοσιακό τρόπο, απλώνοντας την πετσέτα σας πάνω στην άμμο και κάτω από τον καυτό ήλιο. Η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Διαθέτει και αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν πως η Φαλάσαρνα κατοικούνταν από τη μεσομινωική εποχή.


Ελαφονήσι

Αδιαμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, διάσημη για τη λευκή και ροζ άμμο της και για τα ζεστά αβαθή νερά της. Εδώ, όπως και στο γειτονικό Κεδρόδασος, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί: Η περιοχή αποτελεί προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο, οπότε ακολουθήστε τη σήμανση, σεβαστείτε τους όποιους περιορισμούς και μην ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε μαζί σας όλα τα σκουπίδια σας. Δηλαδή κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε και σε κάθε άλλη παραλία της χώρας, προστατευόμενη ή μη. Και επειδή καλό είναι να μαθαίνουμε και την ιστορία των τόπων που επισκεπτόμαστε, στο ανέμελο σήμερα Ελαφονήσι πολλά χρόνια πριν, στις 24 Απριλίου 1824, οθωμανοί στρατιώτες είχαν σφάξει γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει εκεί για να προστατευθούν.


Κεδρόδασος

Πολύ κοντά στο Ελαφονήσι, περίπου 76 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων, το Κεδρόδασος παίρνει την ονομασία του από τους θαλασσόκεδρους που φύονται στην περιοχή. Εχει αμμοθίνες με λευκή άμμο και μερικά λεία βράχια και η εικόνα του παραπέμπει στις τροπικές παραλίες που βλέπουμε στις διαφημίσεις των τουριστικών πρακτορείων. Να λοιπόν που και η Κρήτη έχει τις δικές της… τροπικές παραλίες! Παράκληση: Σεβαστείτε και μην προκαλείτε καταστροφές στα σπάνια δέντρα. Η Παχιά Αμμούτσα και το Κόκκινο Αμμουτσάκι είναι δύο ακόμα παραλίες που βρίσκονται κοντά.


Γιαλισκάρι

Απόκρημνα βράχια, βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Το τοπίο στο Γιαλισκάρι είναι τραχύ, όμως αυτή η «δύσκολη» ομορφιά του το κάνει ακόμα πιο γοητευτικό στον επισκέπτη που θα επιχειρήσει να το προσεγγίσει. Η παραλία βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Παλαιόχωρας και θα φτάσετε ως εκεί διασχίζοντας έναν χωματόδρομο. Δίπλα βρίσκεται μία ακόμα απομονωμένη παραλία, οι Ανυδροι, όπου καταλήγει το Φαράγγι Ανύδρων. Η διάσχισή του διαρκεί μία με μιάμιση ώρα – το καπέλο, το αντηλιακό και το γεμάτο με νερό παγουράκι κρίνονται απαραίτητα.


Μάρμαρα

Είναι γνωστά και ως Διαλισκάρι. Εκεί καταλήγει το εντυπωσιακό Φαράγγι της Αράδαινας, το βαθύτερο φαράγγι του Νομού Χανίων, με το ύψος των τοιχωμάτων του να ξεπερνάει σε μερικά σημεία τα 150 μέτρα. Η παραλία έχει βότσαλο, ενώ στη γύρω περιοχή σχηματίζονται πολλές σπηλιές και μικρότερες παραλίες. Θα φτάσετε με τα πόδια ή με βάρκα από το λιμάνι του Λουτρού.


Γλυκά Νερά

Δίπλα και μέσα στη θάλασσα, κάτω από τα βότσαλα, αναβλύζουν πηγές με γλυκό νερό. Αυτές έδωσαν στην παραλία το όνομά της. Τα Γλυκά Νερά βρίσκονται 75 χιλιόμετρα νότια των Χανίων και 4 χιλιόμετρα δυτικά της Χώρας Σφακίων, από όπου και φεύγει το καραβάκι που θα σας πάει ως εκεί. Υπάρχει πάντα και η λύση ενός κουραστικού και αρκετά επικίνδυνου (προσοχή!) μονοπατιού. Η διαδρομή διαρκεί ως και μία ώρα και είναι μια πρόκληση για τους πιο τολμηρούς και για τους έμπειρους πεζοπόρους.

Νομός Ρεθύμνου


Φραγκοκάστελο


Ενα κομψό, παραθαλάσσιο μεσαιωνικό κάστρο που έγινε γνωστό για το φαινόμενο των Δροσουλιτών, των κινούμενων σκιών/φαντασμάτων που λέγεται πως παρατηρούνται εκεί κάθε χρόνο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και που θυμίζουν φιγούρες πολεμιστών. Είναι πράγματι οι ψυχές εκείνων που πήραν μέρος στη φονική μάχη η οποία διεξήχθη εκεί τον Μάιο του 1828; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Εχουν όμως και οι λαϊκοί μύθοι και οι παραδόσεις τη χάρη τους, γι’ αυτό μας αρέσει να τις ακούμε και ενίοτε να κάνουμε πως τις πιστεύουμε. Ακριβώς μπροστά στο κάστρο βρίσκεται μια ωραιότατη παραλία. Ευκαιρία για βουτιές στη θάλασσα και στην Ιστορία την ίδια στιγμή!


Σούδα

Χοντρή άμμος, απολαυστικά νερά και ομπρέλες για εκείνους που προτιμούν τις οργανωμένες παραλίες. Η Σούδα, 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, είναι όμορφη αλλά μπορεί να συγκεντρώσει πολύ κόσμο, κυρίως τις ημέρες που δεν φυσάει. Βρίσκεται στην έξοδο της πράσινης κοιλάδας που διαρρέει ο ποταμός Φοίνικας.


Πρέβελη

Αλλη μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Κρήτης λόγω του Μεγάλου Ποταμού που εκβάλλει εκεί και του εντυπωσιακού φοινικοδάσους που φύεται στις όχθες του. Το οποίο φοινικόδασος κάηκε ολοσχερώς το 2010 αλλά επανήλθε σε μεγάλο βαθμό (ευτυχώς!) και χαρίζει και πάλι τη σκιά του στους επισκέπτες. Οποιος φτάσει ως εκεί καλό είναι να κάνει μια στάση και στην ομώνυμη μονή. Αποτελείται από δύο συγκροτήματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, την Κάτω Μονή του Προδρόμου και την παραθαλάσσια Πίσω Μονή του Θεολόγου. Το μοναστήρι έχει πλούσια ιστορία: Μεταξύ άλλων πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα κατά των Τούρκων στην Επανάσταση του 1821, ενώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βοήθησε στη φυγάδευση εκατοντάδων στρατιωτών προς την Αίγυπτο.


Τριόπετρα

Θα τη βρείτε περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Ρεθύμνου. Παίρνει το όνομά της από τρεις βράχους που προβάλλουν μέσα από τη θάλασσα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο παραλίες που τις χωρίζει μια μικρή χερσόνησος. Εχουν και βότσαλο και άμμο. Στην περιοχή εκβάλει ο Ακουμιανός ποταμός, ο οποίος χωρίζει την Τριόπετρα από τους Αμμόλοφους του Αγίου Παύλου.


Αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου

Οι ντόπιοι τους ονομάζουν και Αλατσόγκρεμνους. Το τοπίο είναι τραχύ και άγριο. Οι τεράστιοι αμμόλοφοι το κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό. Η παραλία είναι μεγάλη, έχει θέα προς τα δύο νησάκια Παξιμάδια και προς τη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά της.

Νοµός Ηρακλείου


Αγιοφάραγγο


Μια παραλία-δώρο περιμένει εκείνους τους περιπατητές που θα διασχίσουν το Αγιοφάραγγο. Η πεζοπορία διαρκεί μισή ώρα, είναι αρκετά εύκολη και θα σας περάσει από τις σπηλιές όπου παλαιότερα ζούσαν ερημίτες και από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Το Αγριοφάραγγο είναι προσβάσιμο και με καΐκι από τα Μάταλα, την Αγία Γαλήνη και τους Καλούς Λιμένες. Εχει ψιλό βότσαλο και καθαρά νερά (όπως, εξάλλου, οι περισσότερες παραλίες της Κρήτης).


Κομμός

Απέχει δύο χιλιόμετρα από τα Μάταλα και 66 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Βρίσκεται σε προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη. Στις αμμοθίνες του, προς το τέλος του καλοκαιριού, ανθίζουν τα πανέμορφα κρινάκια της άμμου, είδος που κινδυνεύει και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Οπότε, μην τα κόβετε!


Ασπες

Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα. Η μακρόστενη παραλία είναι περιτριγυρισμένη από απότομα βράχια με μεγάλες σπηλιές και έχει χοντρή σκούρα άμμο. Οι αποχρώσεις του νερού ξεκινούν από το ανοιχτό γαλάζιο και πράσινο και φτάνουν, όσο βαθαίνει, στο πιο σκούρο μπλε.


Νομός Λασιθίου


Μπελεγρίνα


Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, οκτώ μίλια νοτίως της Ιεράπετρας, είναι ένας ακόμα μικρός… τροπικός παράδεισος της Κρήτης. Οι παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες. Τα εκατομμύρια σπασμένα κοχυλάκια δίνουν στην ξανθή άμμο (από εκεί πήρε το νησί το όνομά του) μια ροζ απόχρωση, κάνοντας την εικόνα ακόμα πιο ιδιαίτερη, σχεδόν μαγική. Προσοχή, η συλλογή κοχυλιών και άμμου απαγορεύεται! Πάνω στο νησί υπάρχει και προστατευόμενο δάσος με τους μεγάλους άρκευθους και τα θαμνοκυπάρισσα. Από τις παραλίες, η πιο διάσημη είναι η Μπελεγρίνα ή Χρυσή Ακτή. Θα φτάσετε ως εκεί με πλοιάριο από την Ιεράπετρα.


Αγία Φωτιά


Ψιλό βοτσαλάκι, διάφανα νερά, beach bar, ταβέρνες και ξενοδοχεία. Η Αγία Φωτιά, δώδεκα χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του Νομού Λασιθίου. Στο γήπεδό της οργανώνονται και αγώνες beach volley.


Φοινικόδασος Βάι


Περί τα 24 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας, η πιο διάσημη παραλία της Ανατολικής Κρήτης είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο δάσος από φοίνικες – αυτό εξάλλου σημαίνει η λέξη Βάι (βάγια). Ετσι η αμμουδερή παραλία έχει πίσω της το βαθυπράσινο των φοινίκων και μπροστά το ανοιχτό πράσινο της θάλασσας. Αν βρεθείτε στην περιοχή, επισκεφθείτε την ιστορική Μονή Τοπλού και την αρχαία Ιτανο, μια πόλη που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου