Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Τέλος τα παλιά κινητά στο συρτάρι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση συσκευών



Πρώτη ανάμεσα σε 19 χώρες είναι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, με το 55% των Ελλήνων να δηλώνει ότι...

χρησιμοποιεί κάποια υπηρεσία ανακύκλωσης έναντι του 26% στον μέσο όρο των ερωτηθέντων διεθνώς.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Focus Bari, το 15% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε επίσης πως προτιμά να ανταλλάξει την παλιά με κάποια καινούργια συσκευή ή να την αναβαθμίσει, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 7% προχωρά σε επισκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου ένας στους τρεις Έλληνες (34%) κρατά τις παλιές συσκευές και τις αποθηκεύει για ένα διάστημα, ενώ το 43% επιλέγει να τα δώσει σε κάποιον γνωστό του.



«Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συσκευών τους. Εξαιτίας αυτού, πολλοί έχουν βρει εναλλακτικές, όπως η ανακύκλωση των παλαιότερων ηλεκτρικών τους συσκευών, είτε η αγορά “refurbished” (σ.σ. ανακατασκευής) μοντέλων», σημειώνεται στην έρευνα.

Refurbished συσκευές

Σημαντική στροφή στην αγορά «refurbished» παρατηρείται στην Ελλάδα και διεθνώς. Στην Ελλάδα, το 28% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει αγοράσει μια μεταχειρισμένη συσκευή, κατά κύριο λόγο κινητό, ενώ το 49% των καταναλωτών, που δεν έχει ακόμη αγοράσει συσκευή από δεύτερο χέρι, είναι θετικό στην αγορά smartphone αυτής της κατηγορίας.



Βέβαια, οι Έλληνες βάζουν προϋποθέσεις για την αγορά μεταχειρισμένων συσκευών, κατά κύριο λόγο το εάν η συσκευή είναι σε άριστη κατάσταση (41%), αν διατίθεται από έναν αξιόπιστο πωλητή (41%), εάν έχει περάσει από αυστηρούς ελέγχους (39%) κι εάν έχει εγγύηση 1 έτους (39%).

Σε ό,τι αφορά την πώληση μεταχειρισμένων συσκευών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 19 χώρες. Την πρώτη τριάδα στην αγορά μεταχειρισμένων συσκευών φτιάχνει η Βρετανία (με 41%), οι ΗΠΑ (με 39%) και ο Καναδάς (με 38%), όπου κατά κύριο λόγο πωλούνται επίσης τα κινητά.

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, το 30% των Ελλήνων απαντά ότι έχει πουλήσει κάποια ηλεκτρονική συσκευή που δεν χρησιμοποιεί. Το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες διεθνώς φτάνει το 27%.


Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από ΣΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου