Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Το πρώτο crash test για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κοπελούζος και Euniceπαρουσιάζουν στις Βρυξέλλες τα projects τους



Το πρώτο crash test ανάμεσα στα επενδυτικά σχέδια των ομίλων Κοπελούζου και Eunice για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο...

θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Στις 21 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν σε μία από τις διαδικασίες της DGENERGY για την αξιολόγηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που διεκδικούν την ένταξη τους στη λίστα των έργων PCI/PMI.

Στο Regional Group Meeting θα παραβρεθούν στελέχη του ομίλου Κοπελούζου όπου θα παρουσιάσουν το project GREGY και στελέχη της Eunice όπου θα παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για τη διασύνδεση το σχέδιο GAP.

Παρόντες στη διαδικασία θα είναι και εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΕ.

Οι αρμόδιοι της DG ENERGY θα υποβάλλουν ερωτήσεις στους projects promoters για τα έργα τους, ενώ κατά τις πληροφορίες, και οι εκπρόσωποι των ΥΠΕΝ και ΡΑΕ θα κληθούν να τοποθετηθούν για τα συγκεκριμένα έργα.

Η αρμόδια διεύθυνση της Ευρ. Επιτροπής θα καταλήξει στη shortlist των υποψηφίων έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ε.Ε. με τρίτες χώρες τον Ιούνιο ώστε το Φθινόπωρο να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την ένταξη των έργων στη λίστα των PCI/PMI. Πρόκειται για την 6η λίστα της Ε.Ε. και όσα ενταχθούν θα λάβουν το κίνητρο της χρηματοδότησης των μελετών.

Το project GREGY αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα με απευθείας υποβρύχιο καλώδιο 3 GW που θα ξεκινά από τη χώρα της Β. Αφρικής και θα καταλήγει στην Αττική. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 4,2 δις. ευρώ.

Το project GAP αφορά σε δύο κλάδους συνολικής ισχύος 2 GW ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Ο πρώτος θα καταλήγει στον Αθερινόλακκο της Κρήτης και ο δεύτερος θα ξεκινά από την Κρήτη και θα φτάνει στην Αττική μέσω των Κυκλάδων. Το συνολικό ύψος του έργου ανέρχεται στα 2,8 δις. ευρώ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αποσκοπεί στη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ της χώρας της Β. Αφρικής προς την Ευρώπη μέσω των γραμμών μεταφοράς των βαλκανικών κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ έκανε κι επισήμως γνωστό ότι τεχνικά εφικτή λύση είναι η απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς καθώς το νησί της Κρήτης είναι κορεσμένο ενεργειακά.

Στο μεταξύ χθες ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του στην Αθήνα και των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.


Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου