Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Πρέπει να φορτίζετε το τηλέφωνό σας όλη τη νύχτα;



Η ερώτηση αν είναι καλό για την μπαταρία του τηλεφώνου σας να τη φορτίζεται όλο το βράδυ όσο κοιμάστε, αποτελεί πεδίο διαμάχης εδώ και χρόνια. 

Ο καθηγητής Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών Ritesh Chugh του CQUniversity της Αυστραλίας, έχει να προσφέρει μερικές γνώσεις από τον τομέα του.

Πολλοί παράγοντες ορίζουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας όπως η κατασκευαστική της ηλικία αλλά και η χημική της ηλικία. Το δεύτερο επηρεάζεται από παράγοντες όπως διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και συνήθειες φόρτισης. Με τον καιρό, η χημική γήρανση της μπαταρίας μειώνει τη συνολική χωρητικότητά της και διάρκειά της.

Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones χρειάζονται από 30 λεπτά έως 2 ώρες για να φορτίσουν στο 100%. Φορτίζοντας το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι απλά αχρείαστο, αλλά επιταχύνει και τη γήρανση της μπαταρίας. Ο κανόνας λέει πως οι πλήρεις κύκλοι φόρτισης (0% σε 100%) πρέπει να αποφεύγονται για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η βέλτιστη χρήση της μπαταρίας είναι να φορτίζετε μέχρι το 80% και να μην επιτρέπετε να πέσει κάτω από το 20%.

Θεωρητικά οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να υπερφορτιστούν, οδηγώντας σε υπερθέρμανση ή ακόμα και έκρηξη. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων τηλεφώνων έχουν μηχανισμούς που αποτρέπουν την μπαταρία να φορτίσει πάνω από το 100%. Κάθε φορά όμως η μπαταρία πέφτει στο 99% λόγω των εφαρμογών που τρέχουν στο background, θα δοθεί μία μικρή φόρτιση για να φτάσει πάλι το 100%. Αυτό μπορεί να φθείρει την μπαταρία. Έτσι, η Apple προσφέρει μία λειτουργία που επιβραδύνει τη φόρτιση μετά το 80%, ενώ η Samsung έχει επιλογή να φορτίζει το τηλέφωνο μόνο μέχρι το 85%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου