Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Χρονιά ΔΕΗ το 2024: Η είσοδος στις οπτικές ίνες, τα απορρίμματα και το real estate με ακίνητα και της Κωτσόβολος



Τις τελευταίες πινελιές βάζει η διοίκηση της ΔΕΗ στο business plan της επόμενης τετραετίας που πρόκειται να ανακοινώσει στις 23 Ιανουαρίου...

στο Λονδίνο μπροστά σε ένα απαιτητικό κοινό το οποίο αποτελεί την αφρόκρεμα των διεθνών αναλυτών και επενδυτών.

Αυτό που αναμένουν να ακούσουν από την ηγεσία της επιχείρησης είναι οι προτεραιότητες του ομίλου στο εξωτερικό μετά την αύξηση των μεγεθών του κατά 50%, με 9 εκατ πλέον πελάτες, 14 GW πράσινα έργα και 340.000 χλμ δικτύων, τις επόμενες «μεγάλες» κινήσεις του στα Βαλκάνια, πώς θα πορευτεί στο ενεργειακό retail μέσω της Κωτσόβολος, αλλά και ειδήσεις γύρω από πολλά υποσχόμενους, νέους τομείς: Οπτικές ίνες, απορρίμματα μέσω ΣΔΙΤ, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.

Ολα αυτά αποτελούν τμήματα του νέου στρατηγικού σχεδίου που θα παρουσιάσει στο Capital Market Day η διοίκηση Στάσση με τον «αέρα» όμως ενός διεθνοποιημένου ομίλου που αυτή τη στιγμή χτίζει το μεγαλύτερο utility στη ΝΑ Ευρώπη και ενισχύει τη γεωγραφική του εμβέλεια.

Η Ρουμανία και όσες εξελίξεις δρομολογεί με βάση αυτήν η ΔΕΗ, αποτελούν βασικό τμήμα του νέου της business plan. Το ίδιο και το ενεργειακό retail, όπου η διοίκηση θα περιγράφει στο πλάνο 2023-2027 το πελατοκεντρικό της όραμα, τις δραστηριότητες που θα ανοίξουν νέες ροές εσόδων και την επέκτασή της στις επενδυτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ένα νέο πεδίο δράσης, που θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη χορήγηση δανείων από την Κωτσόβολος και με τις συνέργειες να μην σταματούν εδώ.

Ενας τομέας με κρυμμένες υπεραξίες για τη ΔΕΗ, είναι το real estate με την ακίνητη περιουσία της, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Κατά τις πληροφορίες η ΔΕΗ έχει πάρει την απόφαση να βάλει μπροστά το επόμενο διάστημα την αξιοποίηση εκτάσεων και παγίων που διαθέτει πανελλαδικά τόσο η ίδια, όσο και η Κωτσόβολος, είτε άμεσα η ίδια, είτε μέσω τρίτων. Στα σχέδια της επιχείρησης ακούγεται ότι είναι η δημιουργία ΑΕΑΑΠ, η οποία με προίκα τα δικά της ακίνητα, αλλά και της Κωτσόβολος (95 καταστήματα, καθώς επίσης οικόπεδα και κτίρια), μπορεί να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες.

Το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας που έχει στην κυριότητά της η ΔΕΗ αποτελείται από εκατοντάδες ιδιοκτησίες, σε όλη την Ελλάδα και συνίσταται σε σταθμούς παραγωγής, ορυχεία, οικόπεδα, καθώς και σε σημαντικό αριθμό κτιρίων.

Σύμφωνα με παλαιότερη αποτίμηση, σε αυτό περιλαμβάνονται οι εκτάσεις 15 σταθμών παραγωγής, 5 οικισμοί, 11 ορυχεία, 26 ακίνητα κεντρικών υπηρεσιών, 81 οικόπεδα ή γήπεδα, 6 πρώην υδροηλεκτρικοί σταθμοί, 138 γραφεία αποθήκες εγκαταστάσεις κ.λπ. Το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου αφορά ιδιοχρησιμοποιούμενα και μισθωμένα ακίνητα.

Το άλλο μεγάλο project που η διοίκηση πρόκειται να συμπεριλάβει στο νέο στρατηγικό πλάνο και να παρουσιάσει αναλυτικά στο Λονδίνο αφορά την οπτική ίνα, την οποία σχεδιάζει να «κουμπώσει» πάνω στα εναέρια δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ.

Ένα πλάνο που σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες απαιτεί επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ, τις οποίες η επιχείρηση, θα υλοποιεί σταδιακά, νοικιάζοντας στη συνέχεια μέρος της χωρητικότητας της οπτικής ίνας σε παρόχους των telecoms, προκειμένου η τηλεποικινωνιακή υπηρεσία να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το πλεονέκτημα του project, συνδέεται με τις εκτιμήσεις για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου, καθώς η διαδικασία για τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη και απαιτεί μικρότερο χρόνο και κόστος απ' ότι αν η εγκατάσταση γίνεται υπόγεια. Το μοντέλο για την ανάπτυξη της υποδομής θα μπορούσε να ακολουθήσει μεθόδους παρόμοιες με εκείνες άλλων ευρωπαικών χωρών, όπως στην Ιταλία από την Enel.

Σε δεύτερη φάση, οι οπτικές ίνες που θα τοποθετηθούν πάνω στα δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούν να φιλοξενήσουν και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, επένδυση που θα απαιτήσει συμμαχία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το πλάνο της οπτικής ίνας είχε εξαγγελθεί για πρώτη φορά από τη διοίκηση Στάσση το 2020, ωστόσο το βάρος έπεσε σε άλλους τομείς και οι εξελίξεις μετατέθηκαν προς τα πίσω.

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου