Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Έρχονται οι φωτιζόμενες διαγραμμίσεις δρόμων;



Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναπτύσσει ένα πρόγραμμα οδικής ασφάλειας συνολικού ύψους 245 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο...

περιλαμβάνει ορισμένες καινοτόμες τεχνικές που θα προστατεύουν όχι μόνο τους οδηγούς, αλλά τους ποδηλάτες και τους πεζούς.



Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του προγράμματος είναι η εφαρμογή φωτιζόμενων οδικών διαγραμμίσεων, που φέγγουν δυνατά στο σκοτάδι. Με τη συγκεκριμένη μπογιά, οι γραμμές στο δρόμο θα φαίνονται εντελώς κανονικές τη μέρα, αλλά μόλις πέσει η νύχτα θα είναι αρκετά φωτεινές ώστε ο οδηγός να έχει καθαρή εικόνα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και τον φωτισμό του οδοστρώματος.

Η εγχώρια εταιρία Tarmac Linemarking δημοσίευσε εικόνα μίας δοκιμαστικής διαδρομής των οδικών σημάνσεων που λάμπουν στο σκοτάδι, οι οποίες είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Ακόμη και σε απόλυτο σκοτάδι, οι γραμμές στο δρόμο είναι ξεκάθαρα ορατές χάρη στην εφαρμογή του ειδικού φινιρίσματος.


Αυτή η τεχνοτροπία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως οι ράμπες σκαφών, οι ποδηλατόδρομοι, οι διαβάσεις πεζών κ.ο.κ.

Ας ελπίσουμε ότι η ιδέα θα πιάσει και θα φτάσει σε περισσότερα μέρη του κόσμου, καθώς δεν μπορούμε να δούμε κανένα μειονέκτημα σε μια πιο ορατή οδική γραμμή. Πόσα ατυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μία τόσο απλή αλλά ριζικής σημασίας αλλαγή στους δρόμους;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου