Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Με ομάδα του Ντουμπάι η επόμενη Ευρωλίγκα



Το Ντουμπάι θα έχει «σίγουρα» ομάδα στην Ευρωλίγκα την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2024-25), διαβεβαιώνει η ηλεκτρονική έκδοση...

της ισπανικής (καταλανικής) εφημερίδας Mundo Deportivo, παραθέτοντας και λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με αυτές, η κορυφαία ηπειρωτική διασυλλογική διοργάνωση έχει συστήσει διαπραγματευτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του Παναθηναϊκού, της Μπάγερν Μονάχου, της Μπαρτσελόνα και της Φενερμπαχτσέ.

Το «πράσινο φως» θα μπορούσε να δοθεί στη συνάντηση των 13 ομάδων-μετόχων της Ευρωλίγκας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.

Σήμερα (10/1) μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωλίγκας, Παούλιους Μοτεγιούνας, άνοιξε την πόρτα για την επικείμενη είσοδο του Ντουμπάι, κάτι που απέρριπτε μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Η οικονομική συμφωνία εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση, στα τέλη Νοεμβρίου 2023, με μόνη εσωτερική αντίθεση από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αν και η «επίσημη» ψηφοφορία ήταν ομόφωνη. Όλα είναι πολύ προχωρημένα και μένουν μόνο μερικά ζητήματα που πρέπει να καθοριστούν και να διασφαλιστεί η νομική ασφάλεια του έργου.

Το δέλεαρ που προσφέρουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι, προφανώς, καθώς προσφέρουν συνεισφορά 150 εκατομμυρίων ευρώ σε έξι χρόνια, κάτι που θα έδινε μεγάλη ανάσα στο ταμείο του συνεταιρισμού και των ιδρυτικών 13 μελών του.

Η συμφωνία προβλέπει ότι καθένας από αυτούς τους 13 συλλόγους θα λαμβάνει ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε σεζόν για τα επόμενα πέντε χρόνια, με αντάλλαγμα μια ομάδα από το Ντουμπάι στη διοργάνωση.

Επίσης, ζητήθηκε η διοργάνωση δύο Φάιναλ-4 αλλά η Ευρωλίγκα απέρριψε το αίτημα. Από την άλλη, εξετάζεται η πιθανή δημιουργία ενός είδους Super Cup στο Ντουμπάι, με ζητούμενη τη σεζόν.

Μια συμφωνία, εκτιμάται επίσης ότι θα είναι πολύ σημαντική στον αντίκτυπο της Ευρωλίγκας χάρη στην έκθεσή της στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, και τα δύο μέρη έχουν το σχέδιο δημιουργίας μιας «κοινοπραξίας» για τη δημιουργία και την προώθηση ενός περιφερειακού πρωταθλήματος στη Μέση Ανατολήμ του οποίου ο νικητής θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στην Ευρωλίγκα.

Η Fly Emirates θα μπορούσε να συμμετάσχει ως χορηγός της διοργάνωσης, εάν η Turkish Airlines δεν συνεχίσει όταν λήξει το συμβόλαιό της (το 2025). Πάντως, η νέα ομάδα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις για να μην στρεβλώσει την Ευρωλίγκα με την είσοδό της.

Για παράδειγμα, θα έχει κάποιο δημοσιονομικό περιορισμό για να μην «τινάξει στον αέρα» την αγορά. Από την άλλη, θα πρέπει επίσης να συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα, στην περίπτωσή της στην Αδριατική Λίγκα, για να διατηρήσει ανταγωνιστικό ρυθμό όχι πολύ διαφορετικό από τους αντιπάλους της.

Τέλος, το 2026 λήγει το ισχύον δεκαετές συμβόλαιο με την IMG, με την οποία η Ευρωλίγκα σχημάτισε κοινοπραξία για την εκμετάλλευση της διοργάνωσής της.

Αν δεν ανανεωθεί, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η συνέχεια στην Ευρωλίγκα ομάδων όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή η Μακάμπι Τελ Αβίβ, σημερινοί μέτοχοι αλλά που θα μπορούσαν να πάψουν να είναι λόγω των ειδικών πολιτικών και γεωστρατηγικών καταστάσεων των χωρών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου