Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στην 51η θέση η Ελλάδα με 8 μετάλλια -Η 4η καλύτερη παρουσία στην ιστορία



Με τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνεςτου Παρισιού να ολοκληρώνονται απόψε (11/8-22:00), με μια φαντασμαγορική τελετή όπου...

 ο Εμμανουήλ Καραλής και η Ευαγγελία Πλατανιώτη θα είναι οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής ενδιαφέρον έχει η θέση στον πίνακα των μεταλλίων που καταλαμβάνει η Ελλάδα με τα 8 συνολικά μετάλλια των αθλητών μας. Η χώρα μας είναι στην 51η θέση του πίνακα των μεταλλίων.

Η ελληνική παρουσία στους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» ολοκληρώθηκει το πρωί της Κυριακής (11/08) στην 16η και τελευταία ημέρα των Αγώνων, με τη νίκη της Εθνικής πόλο ανδρών, που κατέκτησε την 5η θέση..

Μια παρουσία η οποία για τα ελληνικά χρώματα ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς με εξαίρεση τις δύο διοργανώσεις που έγιναν στη χώρα μας (1896, 2004), στο σύνολο η αποστολή ισοφάρισε την 2η -εκτός συνόρων- καλύτερη παρουσία της στην ιστορία και 4η συνολικά.

Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, είχαμε κατακτήσει 47 μετάλλια και το 2004 άλλα 16, ενώ η κορυφαία επίδοση μεταλλίων εκτός συνόρων, είναι τα 13 στο Σίδνεϊ το 2000.

Ακολουθούν το Παρίσι φέτος και η Ατλάντα το 1996, με τη διαφορά ότι στην Ατλάντα είχαμε κατακτήσει 4 χρυσά (Μελισσανίδης, Δήμας, Καχιασβίλι, Κακλαμανάκης) και 4 αργυρά (Μπακογιάννη, Σαμπάνης, Λεωνίδης, Κόκας).

Στο Παρίσι, ο Μίλτος Τεντόγλου... φρόντισε να ακουστεί ο Εθνικός ύμνος χάρη στο 8,48μ που έκανε και του έδωσε το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του.

Ο Απόστολος Χρήστου στην κολύμβηση έγινε ο πρώτος Ελληνας από το άθλημα που ανέβηκε στο βάθρο μετά το 1896, ενώ ο Λευτέρης Πετρούνιας για τρίτη φορά ανέβηκε σε βάθρο και πέρασε στην δεύτερη θέση όλων των εποχών, πίσω από τους Πύρρο Δήμα και Κώστα Τσικλητήρα που κατέκτησαν 4 μετάλλια στην καριέρα τους.

Τα ελληνικά μετάλλια στο Παρίσι

Χρυσό
Μίλτος Τεντόγλου -στίβος (μήκος)

Αργυρό
Απόστολος Χρήστου -κολύμβηση (200μ πρόσθιο)

Χάλκινο
Λευτέρης Πετρούνιας -ενόργανη γυμναστική (κρίκοι)
Εμμανουήλ Καραλής -στίβος (επί κοντώ)
Θεόδωρος Τσελίδης -τζούντο (-90κ.)
Νταουρέν Κουρουγκλίεφ -πάλη (86κ ελευθέρα)
Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής -κωπηλασία (διπλό σκιφ ελ.βαρών)
Φίτσιου/Κοντού -κωπηλασία (διπλό σκιφ ελ.βαρών)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου