Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Ελλείψεις αίματος: Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για αίμα δεν πάνε διακοπές




Ελλείψεις αίματος, εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) απευθύνει κάλεσμα για προσφορά αίματος...

με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης μετάγγισης όσων έχουν προβλήματα υγείας.

«Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για αίμα δεν πάνε διακοπές» αναφέρει το Κέντρο, σημειώνοντας ότι ο Αύγουστος -μήνας των διακοπών- είναι ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για όσους χρειάζονται αίμα σε τακτική ή έκτακτη βάση.

«Η χαλαρή διάθεση και η κινητικότητα των αιμοδοτών στους τόπους των διακοπών τους, ο διαρκής καύσωνας, η επίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα. Είναι επιτακτική λοιπόν, η κινητοποίηση των αιμοδοτών μας για να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή από έλλειψη αίματος» τονίζει το ΕΚΕΑ.


Τι πρέπει να κάνετε το βράδυ πριν την αιμοδοσία:


Να έχετε κοιμηθεί καλά και να μην έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Την ίδια μέρα


– Πρέπει έχετε πάρει ελαφρύ πρωινό εάν δώσετε αίμα το πρωί ή να έχουν περάσει 2 ώρες από το μεσημεριανό φαγητό,για τις απογευματινές αιμοδοσίες.

Δεν πρέπει να δίνετε αίμα, τελείως νηστικοί.
– Φορέστε χαλαρά ρούχα, μπλούζα με άνετα μανίκια, ώστε να μπορείτε να τα διπλώσετε με ευκολία επάνω από τον αγκώνα.
– Αποφύγετε να καπνίσετε λίγο πριν την αιμοδοσία.
– Να είστε καλά ενυδατωμένοι, ειδικά τους θερινούς μήνες.

Τι έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας

Χρειάζεται να έχετε μαζί σας την αιμοδοτική σας κάρτα ή το ΑΜΚΑ σας και ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης κ.λ.π).

Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας προηγούμενες εξετάσεις ,ενώ καλό θα ήταν να γνωρίζετε την ονομασία των φαρμάκων που λαμβάνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου