Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Επενδύσεις με κοινοτική χρηματοδότηση


Έργα ύψους 15 εκατ. ευρώ για ανάπλαση αστικών περιοχών στην Περιφέρεια Κρήτης θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία...
σε υλοποίηση της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Π. Σακελλάρης, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Αρναουτάκη, παρουσία του υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοίδη.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ταμείο Jessica, μέσω του οποίου θα διατεθούν συνολικά 258 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ελληνικές αστικές περιοχές. Οι επενδύσεις στην Κρήτη, που είναι η πρώτη Περιφέρεια για την οποία υπογράφεται σύμβαση χρηματοδότησης, θα περιλαμβάνουν έργα αστικής Ανάπτυξης (αναβάθμιση υποβαθμισμένες αστικών περιοχών, έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη συνεργασιών σχηματισμών υψηλής τεχνολογίας και υποδομών που προσφέρουν προστιθέμενη αξία, έργα διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, δίκτυα Ενέργειας, έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, κλπ.).

Στο χρηματοδοτικό σχήμα συμμετέχουν, επίσης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

"Η συμβολή της ΕΤΕπ στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, υπήρξε καθοριστική για να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να βρεθούν και άλλοι δρόμοι για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αναπτυξιακών έργων υποδομής στη χώρα μας", επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: "Σύντομα θα ανακοινώσουμε μαζί τις σημαντικές τροποποιήσεις των κοινοτικών κανονισμών που θα ανοίξουν το δρόμο για το μεγάλο ζητούμενο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας και η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της ρευστότητας."

Ο κ. Σακελλάρης ανέφερε, από την πλευρά του, ότι σύντομα θα υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, με την Περιφέρεια Αττικής να δεσμεύει 50 εκατ. ευρώ και την Στερεά Ελλάδα άλλα 40 εκατ. 

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ παρουσίασε από κοινού με τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο, το πρόγραμμα για την κατασκευή έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Κύθνο και Σαντορίνη), στο πλαίσιο του προγράμματος "Έλενα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Μέσω του προγράμματος, θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 1,5 μεγαβάτ, 21 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, 180.000 έξυπνων μετρητών σε 180.000 καταναλωτές που θα επιτρέπουν την αποστολή στοιχείων για την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο, τη διαχείριση της ζήτησης από απόσταση, τον εντοπισμό βλαβών από μακριά και την εφαρμογή "ευέλικτων" τιμολογίων.

Τα έξυπνα δίκτυα θα επιτρέψουν την αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο των νησιών έως και σε 30% και την εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 42 γιγαβατωρών ετησίως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου