Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Δημοσιοποιείται η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά


Η νέα λίστα, η οποία θα καλύπτει το σύνολο των επαγγελμάτων και όχι το 80% όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με προοπτική το άλλο 20% να ακολουθήσει... στις αρχές του νέου έτους, έχει βασιστεί στο πόρισμα της «επιτροπής Κωνσταντινίδη», που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη τον περασμένο Ιούλιο. 
Με τη νέα λίστα απεντάσσονται από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περί τους 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι, εντάσσονται κάποιες νέες κατηγορίες εργαζομένων και ο αριθμός όσων τελικά θα υπάγονται στο ειδικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στις 400.000, από 538.234 που είναι σήμερα.
Η επιτροπή, στο πόρισμα της έχει βασίσει την αξιολόγησή της όχι σε επαγγελματικούς κλάδους, αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αφορούν στη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και το προσδόκιμο ζωής που προβλέπονται για εργαζόμενους ορισμένων επαγγελμάτων.
Τα κριτήρια είναι βασισμένα σε στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων και εργατικών ατυχημάτων, με βάση μελέτες και διεθνή βιβλιογραφία, που επικεντρώνονται σε κριτήρια ανθυγιεινότητας, όπως η έκθεση σε καρκινογόνους και βιολογικούς παράγοντες, η εργασία σε ύψη ή σε μεγάλα βάθη, η εργασία στο ύπαιθρο, η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και άλλα κριτήρια βαρύτητας της εργασίας, όπως τα κυλιόμενα ωράρια και κυρίως τα νυχτερινά.

Ποιοι εξαιρούνται
Από τη νέα λίστα θα εξαιρεθούν 60.000 περίπου διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται σήμερα στη βαριά βιομηχανία, στις βιομηχανίες χημικών και στις φαρμακοβιομηχανίες, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πλανόδιοι πωλητές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, οικιακοί βοηθοί, κομμωτές, εκφωνητές ραδιοφώνου, και ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον, όπως οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές κ.ά. 
Αντιθέτως, θα ενταχθούν κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα, όπως νοσηλευτικό προσωπικό, εργάτες στην καθαριότητα, σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες που απασχολούνται σε χώρους αποδεδειγμένα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας όπως οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, σε βιολογικούς καθαρισμούς, τμήματα ποιοτικού ελέγχου, αγρεργάτες και οι αλλιεργάτες.

Η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα αξιολογείται κάθε τρία χρόνια.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα εξαιρεθούν τελικά από τη λίστα, θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν μισθολογικές επιπτώσεις, αφού με την εξαίρεση καταργείται το αντίστοιχο επίδομα και συνταξιοδοτικές απολαβές, εφόσον αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. 
Οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα αποχαρακτηρισθούν και θα εξαιρεθούν από τη σχετική λίστα, αλλά διαθέτουν ένσημα 12 ετών (3.600 ένσημα), δεν θα θιγούν και θα διατηρήσουν το σημερινό -ευνοϊκότερο- ασφαλιστικό καθεστώς.
Πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα καλύψει και όσους συμπληρώσουν αυτές τις προϋποθέσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2015
Οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία θα εξαιρεθεί από τη λίστα των ΒΑΕ πριν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα λάβουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις ημέρες της ασφάλισής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους συγκεκριμένους εργαζόμενους να «εξαγοράσουν» ως βαρέα τα ένσημα που ήδη έχουν αποκτήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου