Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η κερδοφόρα ΔΕΗ με το ανάλγητο πρόσωπο

Ε.Βασιλάκη: Η κερδοφόρα ΔΕΗ με το ανάλγητο πρόσωπο

Μπορεί η ΔΕΗ εν μέσω κρίσης να φιγουράρει στη λίστα των πιο κερδοφόρων εταιρειών παγκοσμίως ,που κατάρτισε το περιοδικό Forbs για τη διετία 2011-2012, ωστόσο αν υπήρχε αντίστοιχη λίστα με τις πιο ανάλγητες εταιρείες του Δημοσίου σίγουρα θα κατακτούσε και εκεί μια από τις πρώτες θέσεις.

Παρότι επιχείρηση κοινής ωφελείας μεταχειρίζεται διαφορετικά , χωρίς ευελιξία, τους μικρούς καταναλωτές ενώ σε μεγάλες επιχειρήσεις εξαντλεί όλα τα περιθώρια φτάνοντας σε σημείο να ζημιώνεται για να τους εξυπηρετήσει.
Χωρίς δεύτερη κουβέντα δεν διστάζει να κόψει το ρεύμα από ανθρώπους που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν ,ούτε καν να επιβιώσουν, αλλά δεν λειτουργεί το ίδιο όταν οι οφειλές κάποιων έχουν πάνω από 7 ψηφία .
Έτσι πρόσφατα την είδαμε να κόβει (κατά λάθος όπως ισχυρίστηκε) το ρεύμα από το Άσυλο Ανιάτων στην Αθήνα , (όπου οι τρόφιμοι υποσιτίζονται από την οικονομική ανέχεια), επειδή χρωστούσε 866 ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 99 αφορούσαν στην αξία του ηλεκτρικού και τα υπόλοιπα ήταν χαράτσι ακινήτου , από το οποίο κανονικά  το άσυλο εξαιρείται .
Κι αυτό συνέβη ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ της εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος, συμφερόντων  Μυτιληναίου.
Η εν λόγω εταιρεία χρωστά πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ αλλά ούτε κατά λάθος ούτε βάση του κανονισμού λειτουργίας της η ΔΕΗ σκέφτηκε να της κόψει το ρεύμα. Το ίδιο ευέλικτα λειτουργεί και έναντι άλλων μεγάλων καταναλωτών που ανήκουν στους κύκλους των «ισχυρών» τους οποίους μάλιστα συμβουλεύει να κάνουν διακανονισμό για να μην τους ενοχλήσει κανείς. Έτσι βλέπει σταδιακά  τις οφειλές  των «Μεγάλων» να καθίστανται ανείσπρακτες αλλά δεν ιδρώνει το αυτί της.
Δεν χρειάζεται νομίζω να πούμε και να σχολιάσουμε τίποτα για τις οφειλές έναντι της ΔΕΗ του ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια ευρώ με το ποσό να βαίνει διαρκώς διογκούμενο χωρίς να υπάρχει καμία διακοπή ρεύματος.
Να σημειώσουμε πως για τους «πληβείους» καταναλωτές  ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ δίνει  προθεσμία 45 ημερών ώστε να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος  .Στην πραγματικότητα ο χρόνος πριν κοπεί το ρεύμα είναι 60 ημέρες καθώς η Επιχείρηση ενημερώνει  τους πελάτες της, που δεν έχουν πληρώσει τον προηγούμενο λογαριασμό, μέσω του επόμενου λογαριασμού που εκδίδεται μετά  από δύο μήνες. Μετά την ειδοποίηση αυτή η διακοπή ρεύματος δεν απαιτεί  άλλη ειδοποίηση.
Τον εν λόγω κώδικα η ΔΕΗ τον εφαρμόζει πιστά σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού ακόμα και σε νοικοκυριά όπου υπάρχουν άτομα με προβλήματα υγείας των οποίων η επιβίωση είναι στενά συνδεδεμένη με το ρεύμα (χρήση αναπνευστικών συσκευών).
Θα μου πείτε την ίδια λογική δεν ακολουθεί και η κυβέρνηση επιχειρώντας να εξοικονομήσει πόρους για να καλύψει τα δάνεια της Τρόικα χτυπώντας αλύπητα μόνο τους μη έχοντες ;
Αυτή έχει το γενικό πρόσταγμα και τα πρότυπα της ακολουθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες . Μάλιστα αυτή την περίοδο κι επειδή είναι «ευαίσθητη» και δεν θέλει να περικόψει άλλο μισθούς και συντάξεις (μας φυλάει την έκπληξη για το 2013) σκέφτεται να πάρει άλλα μέτρα που δεν θα πλήξουν τους εξαθλιωμένους Έλληνες . Για παράδειγμα εξετάζει το να αυξήσει το ΦΠΑ στις παροχές της ΔΕΗ και του νερού και από 13% να τον φτάσει 23%. Έτσι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων ύδρευσης θα διογκωθούν απίστευτα και μαντέψτε ποιος θα πληγεί  από τέτοιου είδους μέτρα…
Αν αντίθετα επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ λειτουργούσαν χωρίς διακρίσεις για τους πελάτες τους τα δημόσια ταμεία θα γέμιζαν ή έστω θα ανάσαιναν από την εξόφληση οφειλών των μεγαλοεπιχειρηματιών και με αυτό τον τρόπο δεν θα ήταν αναγκαίο το να λαμβάνονται από μήνα σε μήνα νέα  επώδυνα μέτρα για τους φτωχούς και ταπεινωμένους Έλληνες.
Όμως δυστυχώς αυτή την κατηγορία των φτωχών και ταπεινωμένων  Ελλήνων την θυμούνται μόνο προεκλογικά υποσχόμενοι γι’ αυτήν  ένα καλύτερο αύριο που όχι μόνο δεν έρχεται ποτέ αλλά φροντίζουν να βουλιάζουν την ελπίδα της την επόμενη κιόλας ημέρα κατάκτησης της εξουσίας.
Ελλάς το μεγαλείο σου…ή μήπως ταιριάζει καλύτερα για όλους εμάς που υποφέρουμε κατ’ επιλογήν αυτό που είχε πει ο Δημόκριτος «Νηπίοισιν ου λόγος, αλλά ξυμφορή γίνεται διδάσκαλος» δηλαδή για τους ανόητους, δάσκαλος δεν είναι η λογική αλλά η συμφορά…
Της Ελένης Βασιλάκη
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου