Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

«Τσεκούρι» και στις φοροαπαλλαγές για τις μεταβιβάσεις ακινήτων


polikatikoia

Σχέδια για αυξήσεις και στις φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων προωθούν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τα σχέδια προβλέπουν περικοπές σε φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων, κατάργηση της απαλλαγής των αγροτεμαχίων από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας και ενοποιήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τη χρήση κατοικιών και οικοπέδων.


Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικα για τη νέα φοροεπιδρομή στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

1. Περικοπές φοροαπαλλαγών για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων. Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικα έχουν μπει, μεταξύ των άλλων, οι διατάξεις που προβλέπουν:

• Αφορολόγητο όριο 150.00 ευρώ για γονικές παροχές και κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Εξετάζεται η μείωση τουλάχιστον κατά 50% του αφορολόγητου αυτού ορίου, το οποίο θεωρείται πλέον «εξαιρετικά υψηλό», με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τις εισπρακτικές ανάγκες που υπάρχουν. Το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ αναμένεται να μειωθεί στις 75.000 ευρώ ή και λιγότερο, με συνέπεια όσοι προχωρήσουν σε γονική παροχή ή κληρονομήσουν ακίνητη περιουσία μετά την ημερομηνία μείωσης του αφορολογήτου να υποστούν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.
• Αφορολόγητα όρια 30.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για τις λοιπές περιπτώσεις κληρονομιών ή δωρεές ακίνητης περιουσίας, προς συγγενείς άλλων βαθμών (ανίψια, αδέλφια, ξαδέλφια κ.α.). Και τα αφορολόγητα όρια αυτών των περιπτώσεων θα μειωθούν σημαντικά.
• Αφορολόγητα όρια για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος και σε 250 χιλιάδες ευρώ αν είναι έγγαμος και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα. Εξετάζεται η σημαντική μείωσή τους.

2. Αλλαγές επί το δυσμενέστερο και στις κλίμακες υπολογισμού των φόρων δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών. Με βάση τις ισχύουσες σήμερα κλίμακες, για φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τις 150 χιλιάδες έως τις 300 χιλιάδες ευρώ είναι 1%. Επίσης, ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των γονικών παροχών είναι 10%. Το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις στους συντελεστές ώστε και με τη... βοήθεια των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια να επιβαρυνθούν σημαντικά, κυρίως όσοι αποκτούν με δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

3. Περικοπές στα αφορολόγητα όρια για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος και σε 250 χιλιάδες ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30 χιλιάδες ευρώ για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα. Εξετάζεται η σημαντική μείωσή τους.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι νέες επαχθείς ρυθμίσεις στη φορολογία ακινήτων θα προωθηθούν για ψήφιση στη βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012, ενδεχομένως μαζί με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου