Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ελαστικά καλώδια: πόσο σύντομα θα μπουν στην καθημερινότητά μας;



Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της North Carolina κατασκεύασαν αγώγιμα καλώδια που μπορούν να τεντωθούν μέχρι και 8 φορές το αρχικό τους μήκος (!) ενώ εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά. 

Τα καλώδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ακουστικά, φορτιστές κινητών τηλεφώνων, ενώ έχουν και δυνατότητες χρήσης σε ηλεκτρονικά υφάσματα.

Για την κατασκευή των καλωδίων, οι ερευνητές ξεκινούν από την δημιουργία ενός λεπτού σωλήνα από ελαστικό πολυμερές και στη συνέχεια τον γεμίζουν με υγρό κράμα μετάλλου από γάλλιο και ίνδιο, που είναι αποτελεσματικοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας ελαστικών καλωδίων είχαν αποτύχει, αφού με την ένωση των υλικών κάποιες φορές επιτυγχάνονταν η ελαστικότητα χωρίς αγωγιμότητα και άλλες φορές γινόταν το αντίθετο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, Dr. Michael Dickey, η δική τους προσέγγιση κρατάει τα υλικά χωριστά το ένα από το άλλο πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο τη μέγιστη αγωγιμότητα χωρίς την απώλεια ελαστικότητας.

Αν και η κατασκευή των νέων καλωδίων είναι σχετικά απλή, ο Dr. Dickey τονίζει πως μένει να αντιμετωπιστεί μία ακόμη μεγάλη πρόκληση προτού μπορέσουν να βγουν τα καλώδια στη μαζική παραγωγή: πώς θα ελαχιστοποιήσουν την διαρροή του μετάλλου σε περίπτωση που κοπούν τα καλώδια...

Πηγή: psisou.com
Photo credit: lifehacker.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου