Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών



Είναι γνωστό πως η επιρροή των γκάτζετ στη συμπεριφορά και στις κοινωνικές σχέσεις των ενηλίκων είναι μεγάλη.



Κάτι ανάλογο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα, για τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν μάθει ακόμα να επικοινωνούν με άλλους.

"Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τις νευρολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι τεχνολογίες στα παιδιά" δήλωσε ο Δρ. Γκάρι Σμαλ (Dr. Gary Small), διευθυντής του κέντρου Loνgevity στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. "Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικοι, διαφέρουν αρκετά. Μερικά είναι πιο ευαίσθητα από άλλα, όσον αφορά την έκθεσή τους σε οθόνες υπολογιστών", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σμαλ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ερεθίσματα, όπως αυτά που προέρχονται από τα tablets και τα smartphones. Αν οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με μία τεχνολογία και λιγότερο να αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα, όπως οι γονείς τους, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Επιπλέον έρευνα που από το Millennium Cohort Study, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας υποστηρίζει πως τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση, βίντεο ή DVD για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικά συμπτώματα αλλά και προβλήματα σχέσεων, από ό,τι τα παιδιά που δεν ξοδεύουν το χρόνο τους σε αυτές τις δραστηριότητες.

Ωστόσο, τα παιδιά που απασχολούνταν με βιντεοπαιχνίδια το ίδιο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα, δεν παρουσίασαν κανένα σημάδι αρνητικών αλλαγών στη συμπεριφορά τους.

"Η επικοινωνία με τους άλλους είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν πως να επικοινωνούν με τον εαυτό τους και μαθαίνουν πως να μένουν μόνα τους" τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια Σέρι Τουρκλ (Sherry Turkl) και κατέληξε: "Η μάθηση για τη μοναξιά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρώιμης ανάπτυξης και δε θέλετε τα παιδιά σας να χάσουν αυτή τη γνώση επειδή θέλετε να τα κρατάτε ήσυχα με μία συσκευή".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου