Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ενα ελικόπτερο για... τον καθένα

Σίφνος: Ενα ελικόπτερο για... τον καθένα

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και το κόστος για τον δήμο ανέρχεται στα 20.000 ευρώ.

Η ασφάλεια καλύπτει όλους τους μόνιμους κατοίκους της Σίφνου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή από το αν είναι δημότες του νησιού. Ωστόσο, στην ασφάλεια περιλαμβάνεται μόνο η αεροδιακομιδή και όχι τα έξοδα νοσηλείας στην περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει ιδιωτικό νοσοκομείο.

Για να δικαιούται να μεταφερθεί στην Αθήνα ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί στο ιατρείο της Σίφνου από τον διευθυντή και τον γιατρό που εφημερεύει, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν χρειάζεται να μεταφερθεί στην Αθήνα. «Ηταν μια απόφαση που ελήφθη ύστερα από κάποια τραγικά περιστατικά θανάτου ανθρώπων οι οποίοι θα είχαν σωθεί αν μπορούσαν να μεταφερθούν γρήγορα σε νοσοκομείο για να νοσηλευθούν. Η Σίφνος είναι ένα μικρό νησί, χωρίς ικανοποιητικές υποδομές υγείας», λέει η αντιδήμαρχος Σίφνου, Βασιλική Σουλιώτη.

Οπως συμβαίνει με τα περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου, έτσι και στη Σίφνο οι κάτοικοι έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση.

Με ελάχιστα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, τα οποία μειώνονται ακόμα περισσότερο τον χειμώνα, και ένα πολυδύναμο ιατρείο το οποίο δεν έχει το επιστημονικό προσωπικό και την υποδομή για να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας. «Δυστυχώς ζούμε σε νησί και δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Το πολυδύναμο ιατρείο δεν είναι σε καμία περίπτωση νοσοκομείο. Ο διευθυντής είναι παθολόγος, ενώ έχουμε έναν γιατρό που κάνει το αγροτικό του και άλλη μία γιατρό που θα φύγει σύντομα για ειδικότητα. Επιπλέον, δεν έχουμε πια παιδίατρο, αφού ο τελευταίος έφυγε πριν από λίγο καιρό για να εργαστεί στην Ελβετία», λέει η κ. Σουλιώτη.

Αραιά δρομολόγια

Σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια συγκοινωνία, η αντιδήμαρχος του νησιού λέει ότι κυρίως τους χειμερινούς μήνες τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια είναι τόσο αραιά, ώστε να μην μπορεί κάποιος να βασιστεί σε αυτή. Επιπλέον, οι δυνατοί άνεμοι δυσκολεύουν και συχνά κάνουν αδύνατη την προσέγγιση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ. «Τι άλλες επιλογές έχουμε; Μπορούμε να βάλουμε τον άνθρωπο που έπαθε έμφραγμα σε ταχύπλοο σκάφος για να τον μεταφέρουμε στη Σύρο; Θα αντέξει το ταξίδι;», αναρωτιέται.

Στο διάστημα που έχει περάσει από την ημέρα της υπογραφής του ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου δύο κάτοικοι του νησιού έχουν γλιτώσει τα χειρότερα.

«Ηδη ένας ηλικιωμένος με έμφραγμα έφτασε έγκαιρα σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο και ένα παιδί που είχε αναπνευστικά προβλήματα. Οι κάτοικοι του νησιού αισθάνονται πλέον περισσότερο ασφαλείς», τονίζει η κυρία Σουλιώτη, η οποία καταλήγει λέγοντας ότι με δεδομένη την έλλειψη χρημάτων από κρατικούς πόρους η ιδέα θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τους κατοίκους και άλλων νησιών του Αιγαίου.

e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου