Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πεδουλάκης: «Εμείς έχουμε τον Διαμαντίδη»


Στη ρεπετισιόν της περυσινής δραματικής σειράς των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, όπου ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί στο πέμπτο ματς στη Βαρκελώνη και είχε αποκλειστεί από το Φάιναλ Φορ του Λονδίνου, οι Πράσινοι (ρεκόρ 3 νίκες - 1 ήττα) υποδέχονται την αήττητη (4-0) Μπαρτσελόνα την Παρασκευή (31/1, 21.30, ΔΤ) στο ΟΑΚΑ.


Εκτός από δύο ιστορικές ομάδες, που μετρούν συνολικά οκτώ ευρωπαϊκά τρόπαια (έξι ο ΠΑΟ και δύο η Μπάρτσα), αναμετριούνται και δύο εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ: ο ηγέτης του Τριφυλλιού, πρώτος στα κλεψίματα και δεύτερος στις ασίστ στην ιστορία της διοργάνωσηςΔημήτρης Διαμαντίδης και ο τοπ σκόρερ όλων των εποχών της Ευρωλίγκας (από τη σεζόν 2000-01 και εντεύθεν) Χουάν Κάρλος Ναβάρο.


Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, λοιπόν, πριν από τους ευρωπαϊκούς αγώνες του Τριφυλλιού, ο προπονητής του ΠΑΟ κ. Αργύρης Πεδουλάκηςαναφέρθηκε στους δύο ηγέτες, οι οποίοι σπανίζουν στο σύγχρονο μπάσκετ, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


«Εμείς έχουμε τον Διαμαντίδη και θα ήταν χαζό το παιχνίδι μας να μην ήταν προσαρμοσμένο γύρω από τον ηγέτη μας. Για μένα είναι 3-4 οι leader σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν ομάδες που δίνουν πολλά χρήματα, πολύ περισσότερα από τις ελληνικές, αλλά δεν καταφέρνουν να διακριθούν γιατί τους λείπει αυτό το στοιχείο. Ο Παναθηναϊκός έχει προσαρμοσμένο το επιθετικό του παιχνίδι γύρω από τον ηγέτη του. Οσο τον έχουμε, έτσι θα λειτουργούμε», σχολίασε ο 50χρονος κόουτς και αναφέρθηκε στον Ναβάρο, ενώ μνημόνευσε και τον Βασίλη Σπανούλη αποδεικνύοντας ότι σε επίπεδο σχέσεων και σεβασμού μεταξύ προπονητών και παικτών το επίπεδο των «αιωνίων» είναι πολύ υψηλό.


«Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, όλοι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, παρότι ακριβοπληρωμένοι και πολύ μεγάλα ονόματα, ψάχνουν τον Ναβάρο. Είναι διαφορετικό να είσαι φέρελπις, διαφορετικό να είσαι καλός παίκτης και διαφορετικό να είσαι leader σε μία ομάδα. Νομίζω ότι ο Δημήτρης, ο Βασίλης (σσ.: Σπανούλης), ο Ροντρίγκεθ, ο Ναβάρο, είναι 4-5 που έχουν μείνει και είναι αυτό που λέμε leader. Τραβάνε την ομάδα και τη φτάνουν σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο», κατέθεσε την άποψή του ο προπονητής του Παναθηναϊκού και μίλησε για την κρισιμότητα του αγώνα με την Μπαρτσελόνα.


«Κάθε παιχνίδι στο Top16, για όλες τις ομάδες, είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Η Μπαρτσελόνα είναι μια πολύ ποιοτική ομάδα με λύσεις. Εχει το παραδοσιακό ισπανικό παιχνίδι, μπορεί να πατήσει το γκάζι, αλλά και στο 5 εναντίον 5 τα πάει πολύ καλά. Εχει ξεφύγει από το κλασικό ισπανικό μπάσκετ και είναι μία ομάδα που δουλεύεται 4-5 χρόνια με τον ίδιο προπονητή. Είναι μια ομάδα που προσπαθεί να χτίσει όλους, ώστε να λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο. Χτυπάει σε λεπτομέρειες και το μπάσκετ της είναι κατευθυνόμενο», είπε ο κ. Πεδουλάκης εν όψει της 28ης αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα, που προηγείται στις νίκες (15-12).


Η άμυνα εξακολουθεί να αποτελεί το… άρμα μάχης του Παναθηναϊκού, κάτι που μνημόνευσε ο τεχνικός του Τριφυλλιού: «Αν θέλεις να είσαι ανταγωνιστικός, θα πρέπει να παίξεις άμυνα γιατί όλα ξεκινούν από εκεί. Υπάρχουν κάποιες σταθερές στο παιχνίδι και σε μέρες που ο Παναθηναϊκός δεν είναι καλά στην επίθεση θα πρέπει να πέφτει το βάρος στην άμυνα και σε ματς τα οποία στράβωσαν, μέσα από την άμυνα μείναμε στο παιχνίδι. Αν θέλεις να τρέξεις στο ανοικτό γήπεδο πρώτα θα πρέπει να παίξεις άμυνα. Είναι αλήθεια ότι μας λείπει το παιχνίδι του αιφνιδιασμού μετά την άμυνα, νομίζω όμως ότι κάποια παιδιά που μπορούν να αντεπεξέλθουν θα μας βοηθήσουν να το βελτιώσουμε».


Ο κ. Πεδουλάκης δεν έχει ξεχάσει φυσικά τον περυσινό αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας τονίζοντας: «Ολο το αγωνιστικό τμήμα, παίκτες και προπονητές, τελειώσαμε αυτή τη σειρά και ήμασταν εντάξει με τον εαυτό μας ότι είχαμε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να μπορέσουμε να περάσουμε. Τα παιδιά έδωσαν ό,τι μπορούσαν. Στο πέμπτο παιχνίδι, στα πέντε πρώτα λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου, είχαμε τον Διαμαντίδη με τρία φάουλ, αλλά παίξαμε άμυνα και βγάλαμε τέτοια ενέργεια που θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη εμφάνισή μας αυτόν τον 1,5 χρόνο στο αμυντικό κομμάτι. Μείναμε ευχαριστημένοι, ο αθλητισμός έχει νίκες, έχει και ήττες, χαρές, πίκρες, εναλλαγές συναισθημάτων, τα πάντα. Το θέμα είναι να φεύγεις από το γήπεδο με τη σιγουριά ότι είσαι εντάξει με τον εαυτό σου».


Φώτσης: «Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε δυνατοί»



Ο Αντώνης Φώτσης χαρακτήρισε «σκληρό τεστ» τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα εκτιμώντας ότι η άμυνα και ο ρυθμός θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. «Αντιμετωπίζουμε την Μπαρτσελόνα, που είναι πολύ καλή ομάδα και το έχει αποδείξει έμπρακτα, αφού είναι αήττητη αυτή τη στιγμή. Παίζουμε στην έδρα μας και θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε δυνατοί. Θα είναι ένα σκληρό τεστ για εμάς και θα πρέπει να παίξουμε το δικό μας μπάσκετ αποφασισμένοι, ώστε να έχουμε ελπίδες για να πετύχουμε το στόχο μας. Είναι σημαντικό να πάρουμε τα θετικά αποτελέσματα στα εντός έδρας παιχνίδια. Αυτό θα μας δώσει την ώθηση να διεκδικήσουμε νίκες και μακριά από το ΟΑΚΑ. Υπάρχουν πολλοί αγώνες ακόμη μπροστά μας στον όμιλο, αλλά μια νίκη επί της Μπαρτσελόνα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, όσο και για την κατάσταση στον όμιλο γενικότερα», σχολίασε ο 33χρονος φόργουορντ.


«Ο ρυθμός παίζει πάντα βασικό ρόλο. Η Μπαρτσελόνα επιδιώκει τον γρήγορο ρυθμό και δεν πρέπει να της αφήσουμε να κάνει το παιχνίδι της. Πρέπει να επιβάλουμε τον δικό μας ρυθμό και να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι στο γήπεδό μας. Η άμυνα θα είναι και πάλι η βάση, από αυτή θα ξεκινήσουμε και αυτή θα μας δώσει και το ρυθμό που θέλουμε για ένα καλό παιχνίδι», συμπλήρωσε και εν συνεχεία, ως αρχηγός της Εθνικής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεκδίκησης της «wild card» για το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.


«Η Εθνική Ομάδα πρέπει να βρίσκεται στις μεγάλες διοργανώσεις. Γίνεται σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια από τους υπεύθυνους, ώστε να είναι παρούσα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014. Σε δύο μέρες θα μάθουμε την ετυμηγορία της FIBA. Αυτό που ευχόμαστε και πρέπει να ευχόμαστε όλοι είναι η Εθνική Ομάδα να βρίσκεται και σε αυτό το μεγάλο ραντεβού και να τη θαυμάσουμε όλοι», ήταν το μήνυμα του «Batman», ο οποίος από 15 ετών συμμετέχει ανελλιπώς στις εθνικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου