Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

720 εκατ. ευρώ για το υποβρύχιο καλώδιο!



Με χρήματα του επόμενου ΕΣΠΑ θα προχωρήσει το υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την ηπειρωτική χώρα η κυβέρνηση! Ήδη ο υπουργός ΠΕΚΑ κ.Μανιάτης προανήγγειλε...


 ότι 720 εκατομμύρια ευρώ δεσμεύει η κυβέρνηση για το επόμενο ΕΣΠΑ (2014-2020) για την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου και ξεκαθάρισε ότι είναι κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα στη χώρα.

Η επιλογή ένταξης στο ΣΣΕ (όπως θα λέγεται το Νέο ΕΣΠΑ φαίνεται πως γίνεται μετά την αποτυχία εξεύρεσης λύσης μέσω ΣΔΙΤ όπως είχε προαναγγελθεί πριν ένα χρόνο αφού και οι ιδιώτες που θα έφτιαχναν τα μεγάλα αιολικά πάρκα (ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος) έκαναν πίσω και οι επενδύσεις απεντάχθηκαν από τα φαστ τρακ , όπως είχε γράψει το CRETALIVE.

Τις δράσεις και την κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ενέργεια στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) παρουσίασε χθες ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο «Επιμελώς επιχειρείν» όπου ανέφερε ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον, μέσω του οποίου επιδοτούνται νοικοκυριά με ενισχύσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών. Ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από τους Επιτρόπους Ενέργειας Γκ. Έτιγνκερ και Περιφερειακής Πολιτικής Γ. Χαν να ληφθεί μέριμνα ώστε το νέο πρόγραμμα να ξεκινήσει αμέσως και να μην υπάρχει κενό σε σχέση με το σημερινό, στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 29.000 κατοικίες και έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 40%.

Ο προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» θα είναι 700 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 200 εκατ. θα διατεθούν για εξοικονόμηση ενέργειας σε επαγγελματικά κτίρια και 250 εκατ. σε δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα τελευταία ο κ. Μανιάτης είπε ότι θα προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα για τους ενεργειακούς υπεύθυνους των κτιρίων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν επίσης ενισχύσεις για τις Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (50 εκατ.), για τις Ανανεώσιμες Πηγές (250 εκατ.), για ευφυείς διατάξεις μέτρησης της ενεργειακής κατανάλωσης (500 εκατ)

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης θυμίζουμε το έργο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των προκαταρκτικών μελετών. Ωστόσο, από τα στοιχεία που περιλαμβάνει το προκαταρκτικό σχέδιο του δεκαετούς του ΑΔΜΗΕ, προκύπτει ότι υπάρχει μία κατ΄αρχήν προσέγγιση βασικών στοιχείων του σχεδιασμού, όπως είναι τα σημεία εκκίνησης στην Κρήτη και άφιξης στο ηπειρωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ενώ εξετάζονταν αρχικά λύσεις όπως η Μονεμβασιά στην Πελοπόννησο, τελικά φαίνεται ότι η λύση της Αττικής προσφέρει λειτουργικά πλεονεκτήματα, παρότι προσθέτει επιπλέον 130 χιλιόμετρα (380 χιλιόμετρα αντί για 250). Δηλαδή προσφέρει σύνδεση με ισχυρό υφιστάμενο δίκτυο, το οποίο εξασφαλίζει μεγαλύτερη αξιοπιστία ως προς την τροφοδότηση του νησιού, καθώς και αυξημένες δυνατότητες απορρόφησης της αιολικής παραγωγής από την Κρήτη σε σχέση με την Πελοπόννησο.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή τόσο του σημείου προσαιγιάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων, όσο και της θέσης εγκατάστασης του Σταθμού Μετατροπής είναι η δυνατότητα πρόσβασης κατά το χερσαίο τμήμα εντός της Αττικής (με υπόγεια καλώδια), καθώς και οι δυνατότητες εύρεσης χώρου για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής (από συνεχές σε συνεχές ρεύμα). Με βάση τα κριτήρια αυτά εξετάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις των υφιστάμενων ΚΥΤ Αχαρνών και Κουμουνδούρου, καθώς και του μελλοντικού ΚΥΤ Ρουφ, με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου να προσφέρει την πλέον κατάλληλη και υλοποιήσιμη λύση, καθώς βρίσκεται κοντά στην ακτή, ενώ διαθέτει κατάλληλο χώρο για την ανέγερση του σταθμού μετατροπής.

Επίσης- όπως έχει αναφέρει το CRETALIVE- ως σημείο εκκίνησης στην Κρήτη προκρίνεται μάλλον ο χώρος των Λινοπεραμάτων κοντά στο Ηράκλειο, όπου βρίσκονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, καθώς είναι στο κέντρο του νησιού ενώ διέρχονται από αυτόν οι περισσότερες από τις υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς και όχι η Κορακια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου