Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

«Η Ελλάδα είναι καλύτερη από όσο είναι η φήμη της»


«Η Ελλάδα είναι καλύτερη από όσο είναι η φήμη της». Με τον παραπάνω τίτλο η εφημερίδα Saarbrücker Zeitung δημοσιεύει άρθρο του αρχισυντάκτη της...


Πίτερ Στέφαν Χέρμπστ, (Peter Stefan Herbst), το οποίο αναφέρεται στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

Μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνεται παράλογο, γράφει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, όμως είναι μια καλή είδηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές. Η χώρα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών πιο γρήγορα απ΄ το αναμενόμενο.

Οι επενδυτές συνωστίζονται για παλαιότερης έκδοσης ελληνικά κρατικά ομόλογα. Εκτιμούν δηλαδή, ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τα αποπληρώσει κανονικά.

Αυτό αποτελεί έκπληξη, σημειώνει, και ένδειξη εμπιστοσύνης, ενώ ταυτόχρονα είναι καθησυχαστικό για όλους τους Γερμανούς φορολογούμενους, οι οποίοι εμπλέκονται μέσω της ευρωπαϊκής ομπρέλας διάσωσης στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Οι κίνδυνοι θα μειωθούν περαιτέρω, εάν η Ελλάδα καταφέρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δανειστεί χρήματα μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων.

Το ότι η Αθήνα σχεδιάζει μια τέτοια ενέργεια, μπορεί να μην είχε την ανάλογη δημοσιότητα σε μια περίοδο όπου υπάρχει πλούσια ειδησεογραφία.

Ωστόσο, ενόψει των Ευρωεκλογών, το θέμα είχε μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι επιβεβαιώνονται εκείνοι, οι οποίοι υποστήριξαν τη δημιουργία της ομπρέλας διάσωσης και την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις μπορεί βέβαια να μην εμποδίσουν πολιτικά κόμματα που ασκούν κριτική στο ευρώ, όπως το «Συμμαχία για τη Γερμανία (Allianz für Deutschland)» να εισέλθουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο δεν θα τους δώσουν περαιτέρω ώθηση.

«Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει ολοκληρώσει ακόμα αυτά που πρέπει να κάνει, ωστόσο η χώρα παραμένει -όπως και πολλές άλλες χώρες με κρίση- σε καλό δρόμο. Αυτό αποτελεί απόδειξη, ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη μπορεί να αποδώσει καρπούς» καταλήγει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου