Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τα «ζωντανά» γιαούρτια καταπολεμούν την αλλεργική ρινίτιδα



Αν βασανίζεστε από κνησμό στα μάτια και κρίσεις φταρνίσματος την εφετινή άνοιξη, αρχίστε να τρώτε παραδοσιακά γιαούρτια με την πέτσα ή «ζωντανά» γιαούρτια, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.





Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τα προβιοτικά που περιέχουν αυτά τα γιαούρτια μπορούν να καταπραϋνουν τα συμπτώματα αυτά, που αποτελούν χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της αλλεργικής ρινίτιδας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προβιοτικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, καταπραϋνοντας την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνεται για την αλλεργία.

Τα συμπεράσματά τους βασίζονται στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 23 προγενέστερων κλινικών μελετών για τα προβιοτικά, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 2.000 εθελοντές.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση του Διεθνούς Φόρουμ Αλλεργίας & Ρινολογίας (JIFAR) 17 από τις μελέτες έδειξαν ότι τα προβιοτικά παρέχουν σημαντικό κλινικό όφελος στους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, σε σύγκριση με την κατανάλωση μιας ανενεργού ουσίας.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη σοβαρότητα, τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνουν στο άρθρο τους οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, στο Τένεσι.

Και προσθέτουν πως σε καμία μελέτη δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εξαιτίας της κατανάλωσης προβιοτικών.

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που ασκούν ωφέλιμη δράση σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, με πρώτες τις πεπτικές.

Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει έναν στους πέντε ενήλικες και προκαλείται από τις πρωτεϊνες της γύρης, στις οποίες είναι ευαίσθητοι και οι οποίες τους προκαλούν οίδημα (πρήξιμο) και ερεθισμό στη μύτη, τα μάτια και τον λαιμό.



Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου