Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Πως ήταν οι φορητές υπολογιστές πριν από 30 χρόνια;

Πως ήταν οι φορητές υπολογιστές πριν από 30 χρόνια;



Οι φορητοί υπολογιστές σήμερα διαθέτουν μεγάλες, έγχρωμες οθόνες 10 έως 17 ίντσες, το βάρος τους μπορεί να είναι ακόμη και κάτω από τα 2,5 κιλά και μπορούν...





 να λειτουργήσουν χωρίς σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 10-12 ώρες.

Θέλετε να δείτε πως ήταν οι φορητοί υπολογιστές πριν από 30 χρόνια;
Η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική στο χώρο της πληροφορικής και ουδείς περίμενε αυτή την εξέλιξη όταν έβλεπε το Τ1100 από την ιαπωνική Toshiba, τον πρώτο φορητό υπολογιστή που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό.
Βέβαια, η φράση «ευρύ κοινό» είναι μάλλον υπερβολική αν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα κόστιζε περισσότερα από 4.000 δολάρια, ποσό εντυπωσιακά υψηλό για την εποχή του. Γι’ αυτό και το ότι είχε πωλήσεις πάνω από 10.000 τεμάχια κατά τον πρώτο χρόνο διάθεσης του είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.
Ο Toshiba T1100 δεν είχε hard drive αλλά οδηγό δισκέτας και μάλιστα το λειτουργικό σύστημα, που ήταν το MS-DOS «φορτωνόταν» από τη δισκέτα απευθείας στη μνήμη ROM! Ο επεξεργαστής (Intel 80C88) λειτουργούσε στα 4,77 MHz, ενώ η οθόνη ήταν ασπρόμαυρη, είχε διαγώνιο 9,1 ιντσών και μπορούσε να αναπαράγει μόνο κείμενο σε ανάλυση 640x200. Το εντυπωσιακό ήταν πάντως ότι ο πρώτος αυτός φορητός της Toshiba ήταν αρκετά μικρός για να μεταφερθεί με τσάντα ή σακίδιο αν και το βάρος έφθανε στα 4,1 κιλά. Επιπλέον, μπορούσε να λειτουργεί χωρίς σύνδεση στο ρεύμα μέχρι οκτώ ώρες. Επίσης σηματοδότησε μία βασική λειτουργία των σημερινών φορητών - "resume" στις συσκευές με DOS-επιτρέποντας στους υπολογιστές να βρίσκονται σε κατάσταση παύσης μεταξύ εργασιών χωρίς να χρειάζονται επανεκκίνηση κάθε φορά.
Ένα χρόνο αργότερα, η Toshiba παρουσίασε τον T3100 με ενσωματωμένο hard disk, άλλη μία καινοτομία στους φορητούς υπολογιστές, με τροφοδοσία από επεξεργαστή ο οποίος υπήρχε μόνο σε επιτραπέζια PC. Από τότε, οι εξελίξεις είναι προφανές ότι έχουν «τρέξει» πάρα πολύ…



Πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου