Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Υπουργείο Οικονομικών: Αφεση αμαρτιών για αδήλωτα εισοδήματα



Ο ελεγκτής χτυπά την πόρτα του φορολογουμένου. Η εντολή ελέγχου επιδίδεται και ο φορολογούμενος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι την έχει πατήσει.


Αν αρχίσει η Εφορία να ψάχνει θα βρει εύκολα ότι τα δεδομένα των φορολογικών του δηλώσεων δεν «παντρεύονται» με τα λεφτά που έχει στην τράπεζα.
Το τέλος αυτού του έργου μέχρι σήμερα το έχουν δει πολλοί. Οπως ο εργολάβος ο οποίος βρέθηκε με 20 εκατ. ευρώ, αδήλωτα τόσο στον ισολογισμό της εταιρείας του όσο και στην προσωπική του φορολογική δήλωση. Από την αρχή του ελέγχου, με τα πρώτα ουσιαστικά ευρήματα, η νέα υπηρεσία την οποία έχει συστήσει η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου με τη συνδρομή εισαγγελέων, εκδίδει εντολή δέσμευσης τραπεζικών καταθέσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Οταν «δέσει» η υπόθεση, φόροι πρόστιμα και προσαυξήσεις τρώνε ακόμα και το 80% του αδήλωτου εισοδήματος.


ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ. Αυτά μέχρι σήμερα. Σύντομα το τέλος του έργου μπορεί να είναι διαφορετικό. Ο ελεγκτής χτυπά την πόρτα του φορολογουμένου, η εντολή ελέγχου επιδίδεται, ο φορολογούμενος τρέχει στην Εφορία, αποκαλύπτει όσα δεν έχει δηλώσει, πληρώνει μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης τον φόρο που αναλογούσε στο έτος απόκτησης του εισοδήματος και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ούτε πρόστιμα ούτε προσαυξήσεις, ούτε ατελείωτες ώρες ελέγχων ούτε ενδεχόμενο «λαδώματος» του ελεγκτή, και ζεστά έσοδα στο ταμείο του Δημοσίου.
«Ελάτε να κάνουμε μια νέα αρχή». Αυτή είναι η νέα εκδοχή περαίωσης η οποία είναι έτοιμη υπό μορφήν νομοθετικών διατάξεων στο υπουργείο Οικονομικών και μένει να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς για να κατατεθεί στη Βουλή και να αρχίσει να τρέχει. Μαζί της και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι όλο και κάτι - μικρότερο ή μεγαλύτερο - έχουν παραλείψει να δηλώσουν στην Εφορία τα τελευταία χρόνια.
Η προωθούμενη ρύθμιση δεν έχει αρχή. Μπορεί το αδήλωτο εισόδημα ή, ευρύτερα, η αφανής οφειλή να είναι περυσινά, μπορεί να αφορούν μια φορολογική υποχρέωση πριν από δέκα χρόνια. Μόνο η καταληκτική ημερομηνία προσδιορίζεται στις προωθούμενες νομοθετικές διατάξεις. Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει λήξει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και τα εισοδήματα να έχουν αποκτηθεί έως την ίδια ημερομηνία.


ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Επιπλέον, η νέα περαίωση αφορά σχεδόν τα πάντα. Αδήλωτα εισοδήματα, Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, φόρους κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών, τέλη (πλην τελών κυκλοφορίας) και χαρτόσημα δηλώσεις ΦΠΑ, ειδικό φόρο ακινήτων για όσους έχουν offshore εταιρείες, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, ακόμη και εισφορές υπέρ δακοκτονίας οι οποίες δεν δηλώθηκαν και ως εκ τούτου δεν αποδόθηκαν. Ολοι οι φόροι οι οποίοι προσδιορίστηκαν μέσω ελλιπών δηλώσεων ως λειψοί, όχι όμως φόροι οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί και είναι ληξιπρόθεσμοι. Αυτές οι οφειλές μπορούν να ενταχθούν στις 100 δόσεις ενώ από τη νέα περαίωση εξαιρούνται επίσης φορολογικές δηλώσεις οι οποίες υποβάλλονται με επιφύλαξη ή αφορούν ζημιές, δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 και κατ' επέκταση το χαράτσι ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ.
Η βασική καινοτομία της ρύθμισης, όμως, είναι ότι στο πρόγραμμα «οικειοθελούς συμμόρφωσης», όπως τιτλοφορείται η νέα περαίωση, ο φορολογούμενος θα μπορεί να ενταχθεί ακόμη και αν του έχει επιδοθεί φύλλο ελέγχου.
Οι προωθούμενες διατάξεις ορίζουν ότι κατά παρέκκλιση των ισχυόντων «οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και σε υπόχρεους για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί η σχετική εντολή ελέγχου κατά την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου». Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου η σχετική εντολή ελέγχου έχει ήδη επιδοθεί, οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις μόνο για περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων και συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών μέσα σε 30 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου.


ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα μπορεί να ακυρωθεί μέσω της οικειοθελούς συμμόρφωσης ο έλεγχος επιχειρήσεων ο οποίος διενεργείται από τα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου του ΣΔΟΕ για «βαριές» υποθέσεις οι οποίες μένει να διευκρινιστούν επακριβώς με τις κλασικές εγκυκλίους.
Επί της ουσίας, το νέο σχέδιο αποτελεί μια νέα εκδοχή περαίωσης, πρακτική την οποία πολλοί εμίσησαν και αποκήρυξαν όντας στην αντιπολίτευση αλλά λάτρεψαν όταν ανέλαβαν κυβερνητικό πόστο. Είναι μια κλασική εύκολη λύση για να μαζέψει το Δημόσιο χρήματα, ασχέτως αν με τον τρόπο αυτόν επιβραβεύει όσους έκλεψαν λιγότερο ή περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια την Εφορία.
Κυβερνητικές πηγές εναποθέτουν σημαντικές ελπίδες για άμεση αύξηση των δημοσίων εσόδων στην ενεργοποίηση του προγράμματος οικειοθελούς συμμόρφωσης.

Και για καταθέσεις στο εξωτερικό
Το σχέδιο της νέας περαίωσης, εκτός απροόπτου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, από κοινού με το σχέδιο αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό, επίσης χωρίς πρόστιμα, με την καταβολή φόρου της τάξεως του 15% και χωρίς την υποχρέωση επαναπατρισμού των σχετικών καταθέσεων. Για τις καταθέσεις θα πρέπει να προηγηθεί η Πολιτική Διακήρυξη με την Ελβετία την οποία επιδιώκουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιάνης Βαρουφάκης και Παναγιώτης Νικολούδης.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου