Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Σκουρλέτης: Πήγαμε με σχέδιο στη διαπραγμάτευση και "γλιτώσαμε" την πώληση του ΑΔΜΗΕ και τη "μικρή ΔΕΗ".



Ο TAP θα προχωρήσει με αλλαγές σε σχέση με την αρχική συμφωνία που θα φέρουν οφέλη για τη χώρα και ο ελληνορωσικός αγωγός βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο. Αυτές είναι οι «πληροφορίες» που προέκυψαν...




 από την ομιλία του απερχόμενου υπουργού ΠΑΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, ο οποίος ταυτόχρονα επισήμανε εμμέσως τη διαφορετική τακτική που ακολούθησε το υπουργείο σε σχέση με την τακτική Λαφαζάνη κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, λέγοντας: «φάνηκε ότι όταν υπάρχει σχέδιο, όταν υπάρχει θέληση, μπορείς να πετυχαίνεις πράγματα. Ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με μνημονιακά χαρακτηριστικά».

Η αναφορά στη διαπραγμάτευση αφορούσε το γεγονός ότι, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης «Πετύχαμε να αντικρούσουμε την πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να γίνει αποδεκτή μία εναλλακτική πρόταση, την οποία έχουμε δεσμευθεί να την παρουσιάσουμε ως νόμο, μέχρι την αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Αποκρούσαμε τις σκέψεις για την συγκρότηση της «μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίησή της. Ο Δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ διαφυλάσσεται και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος».

Αναλυτικότερα, κατά την παράδοση - παραλαβή ο κ. Σκουρλέτης είπε τα εξής:

Καλωσορίζουμε σήμερα τον κ. Γκόλια, ο οποίος θα αναλάβει, εκ μέρους της υπηρεσιακής Κυβέρνησης τα ηνία του υπουργείου. Κύριε Γκόλια θέλω να πω εξαρχής ότι θα καταγάγετε ένα ρεκόρ. Θα καθίσετε λιγότερες μέρες απ’ όσες εγώ.

Βεβαίως, αυτόν τον έναν μήνα και κάτι ημέρες που γνώρισα το υπουργείο, ήταν ένας μήνας πυκνός σε εξελίξεις και σε γεγονότα, συνολικά για την χώρα. Γνωρίζετε καλά ότι έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα πλέον, μετά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας. Αυτή η συμφωνία ήταν η κατάληξη μιας, με πραγματικούς όρους, διαπραγμάτευσης επώδυνης, δύσκολης, η οποία πολλές φορές έφτασε σε οριακό σημείο. Και ήταν μια επιλογή η οποία δεν ήταν για την κυβέρνηση- και το έχω πει πάρα πολλές φορές,- αυτό που θα θέλαμε, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, μπροστά στις άλλες που ήταν μπροστά μας.

Πηγαίνουμε προς εκλογές οι οποίες κατά τη γνώμη μου ήταν επιβεβλημένες, πρώτα απ’ όλα με βάση το γεγονός της απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, και δεύτερον, κάτι που το θεωρώ εξίσου, ίσως και περισσότερο σημαντικό, ήταν επιβεβλημένες με βάση την ανάγκη να υπάρχει μια δημοκρατική, λαϊκή νομιμοποίηση στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, όπου μετά την υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών είχαν αποφύγει να κριθούν από τον λαό, εμείς επιλέγουμε να μιλήσουμε ειλικρινά για τις δυσκολίες, τις μικρές δυνατότητες, δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, επιλέγουμε να μας κρίνει ο κόσμος κι αυτός να αποφασίσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Στο διάστημα αυτών των ημερών στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προσπαθήσαμε να δώσουμε συνέχεια σε μια σειρά μεγάλα ζητήματα τα οποία ήταν σε εξέλιξη. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι, για παράδειγμα σχετικά με τον αγωγό TAP βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο διαπραγματεύσεων και οι προσπάθειές μας είναι πώς τελικά, το έργο αυτό θα προχωρήσει, αποκομίζοντας οφέλη για την χώρα. Οφέλη που δεν είχαν την έγνοια, την προνοητικότητα, να εξασφαλίσουν οι προηγούμενοι κατά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Θεωρώ όμως ότι όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη χώρα μας. Η χώρα μας επιδιώκει να είναι ενεργειακός κόμβος, ενδιαφέρεται και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με την ανάγκη αυτή, να στηρίζεται σε μια πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών.

Το δεύτερο ζήτημα που μας απασχόλησε αυτό το διάστημα, ήταν η υπόθεση του ελληνορωσικού αγωγού. Βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο. Εγώ προσωπικά είχα επαφές και με τον Ρώσο Πρέσβη και επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό μου τον κ. Νόβακ, και εκκρεμούν συναντήσεις σε επίπεδο επιτροπών που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα της ενέργειας. Υπάρχει ήδη, έχει συσταθεί, μια ελληνορωσική επιτροπή ενέργειας, η οποία φαντάζομαι ότι θα βρεθεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Φαντάζομαι μετά τις εκλογές.

Το κορυφαίο όμως, ζήτημα, το οποίο μας απασχόλησε αυτό το διάστημα, ήταν οι πολύ σημαντικές και κρίσιμες συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μπροστά στη συμφωνία. Κι εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Φάνηκε ότι όταν υπάρχει σχέδιο, όταν υπάρχει θέληση, μπορείς να πετυχαίνεις πράγματα. Ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με μνημονιακά χαρακτηριστικά. Θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος. Πετύχαμε να αντικρούσουμε την πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να γίνει αποδεκτή μία εναλλακτική πρόταση, την οποία έχουμε δεσμευθεί να την παρουσιάσουμε ως νόμο, μέχρι την αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Αποκρούσαμε τις σκέψεις για την συγκρότηση της «μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίησή της. Ο Δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ διαφυλάσσεται και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος.

Ταυτόχρονα, αυτό το διάστημα, προσπαθήσαμε με μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο της δημόσιας διοίκησης να αξιοποιήσουμε το έμπειρο υπηρεσιακό προσωπικό στο επίπεδο των Διευθύνσεων ανακατανέμοντάς το. Ξέρετε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ήρθε αντιμέτωπη με παγιωμένες, αναχρονιστικές αντιλήψεις σε σχέση με την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης οι οποίες είχαν εμπεδωθεί ως καθεστώς εδώ και δεκαετίες. Ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο, διότι οι αλλαγές στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και της κορυφής των υπουργείων, δεν σήμαινε αυτόματα ότι θα υπήρχε και ένα διαφορετικό πνεύμα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι μία από τις προσπάθειες της κυβέρνησης που απέρχεται, ήταν να διαμορφώσει, να εμπεδωθεί μια διαφορετική αντίληψη της Δημόσιας Διοίκησης. Μίας Δημόσιας Διοίκησης η οποία θα είναι στην υπηρεσία του κοινωνικού συμφέροντος, των πολιτών, έχοντας ταυτόχρονα ένα σαφές και αποτελεσματικό μέτωπο στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Είναι, θα έλεγε κανείς, αυτά τα μέτωπα τα εσωτερικά, οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά τις εκλογές. Πέρα από την προσπάθεια που θα κάνουμε, έτσι ώστε η εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας που υπογράψαμε, να είναι όσο το δυνατόν πιο, κοινωνικά, ανώδυνη, ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να πάρουμε μέτρα, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να παρουσιάσουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο θα υπερβαίνει τα ασφυκτικά όρια αυτής της συμφωνίας. Δεν είναι εύκολο, έχει αντιφάσεις, θα δοκιμάσουμε τις αντοχές μας, τις δυνατότητές μας, είναι όμως κάτι που φαίνεται ότι μας το ζητάει ο κόσμος. Κι είναι αυτό που μας γεμίζει δύναμη, αισιοδοξία μπροστά στις εκλογές. Είναι αυτό που μας λένε άνθρωποι, ακόμη κι εκκινούμενοι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. «Θέλουμε εσείς, με τις δεδομένες κοινωνικές ευαισθησίες, με τις δεδομένες αξίες που έχετε στον πυρήνα του προγράμματός σας, θέλουμε εσείς να είσαστε στα πράγματα».

Αυτές ήταν οι σκέψεις μας, αυτά ήταν τα λίγα που μπορέσαμε να κάνουμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Θέλω όμως, πριν τελειώσω, να αναφερθώ ιδιαίτερα σε ένα θέμα, που αφορά την πολύ πρόσφατη επικαιρότητα. Αναφέρομαι στο θέμα με τις Σκουριές. Ειλικρινά βρίσκομαι σε πολύ άβολη θέση, να πω το εξής: Δεν θα περίμενα ποτέ, μια εφημερίδα σαν την «Καθημερινή», ένας τηλεοπτικός σταθμός σαν τον ΣΚΑΪ, να υπηρετούν μια τόσο αξιοθρήνητη δημοσιογραφία. Και να βγαίνει με ψέματα, σήμερα, στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα «Καθημερινή» και να λέει ότι η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ αφορά την τελευταία απόφαση που πάρθηκε πριν από λίγες ημέρες, με εμένα επικεφαλής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα. Δείχνει μια έλλειψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Βεβαίως, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συνηθίσει από τέτοιου είδους «δημοσιογραφική δουλειά». Πολλές φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και είναι γνωστό ότι στις προτεραιότητές μας είναι να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να επιβάλουμε κανόνες διαφάνειας και δημοκρατίας, για να έχουμε τελικά μια πραγματικά ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση.

Θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να μιλήσουμε για πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί η προεκλογική περίοδος να είναι σύντομη, αλλά αυτά τα οποία μας απασχολούν τα έχουμε συζητήσει, τα έχουμε αισθανθεί ως λαός «στο πετσί μας» όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς λοιπόν, θέλουμε να πούμε ξεκάθαρα ότι, δεν γίναμε από τη μία μέρα στην άλλη μνημονιακοί, δεν υιοθετούμε τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού και προσπάθειά μας, μέλημά μας, θα είναι να μπορέσουμε από την επομένη των εκλογών, να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από αυτές τις δογματικές, ακραίες, αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας, που έχουν επιβληθεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Θα ήθελα κάπου εδώ να σταματήσω, γιατί δεν οφείλει και τίποτα ο Υπηρεσιακός Υπουργός να ακούει μία παρέμβαση η οποία έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά,- δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς- και να του πω το εξής: Αυτές τις 20 - 24 ημέρες που θα μείνετε εδώ, θα γνωρίσετε ανθρώπους αρκετά ικανούς, ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο, που θεωρώ ότι θα κάνουν τα πράγματα εύκολα και για εσάς τον ίδιο, αλλά και για την λειτουργία, συνολικά, του υπουργείου. Νομίζω ότι όποιος ακολουθεί ένα πνεύμα συλλογικής δουλειάς και κινείται με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, πάντοτε μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό. Κύριε Γκόλια να είστε καλά και καλή επιτυχία στο έργο σας.



Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου