Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Εμπορικές μάχες για τα μερίδια στη Μέση Τάση – Τα ποσοστά των εταιρειών στη λιανική ρεύματος τον Ιανουάριο



Μικρή διαφοροποίηση καταγράφεται τον Ιανουάριο, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της αγοράς ρεύματος, καθώς οι ιδιώτες...

κέρδισαν μέσα σε ένα μήνα περίπου 0,5% από τη ΔΕΗ. Η μάχη ανάμεσα στη δημόσια επιχείρηση και στους εναλλακτικούς παρόχους είναι τώρα πιο έντονη στη Μέση Τάση, από τη στιγμή Πουέρτο η ΔΕΗ ανακοίνωσε την απόφασή της για έκπτωση 10% στους συνεπείς πελάτες του επαγγελματικού τομέα.

Από τη ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που είχε φύγει από το πελατολόγιο της επιχείρησης έχει εκδηλώσει πρόθεση επιστροφής μετά την ανακοίνωση των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, το 20% των καταναλωτών εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης, που αποτελεί την πιο κερδοφόρα κατηγορία τιμολογίων, είχε ήδη μετακινηθεί από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες παρόχους.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι αναγνωρίζουν τη δυσκολία που δημιουργεί η επιθετική εμπορική πολιτική από τη ΔΕΗ, σημειώνουν, δε, με νόημα ότι η δημόσια επιχείρηση, παρότι είναι ο υπερδεσπόζων παίκτης και παρότι το μνημόνιο προβλέπει δραστική μείωση του μεριδίου της, ασκεί πολιτική που κλείνει την αγορά και υπονομεύει τον ανταγωνισμό.

Παρόλα αυτά οι ιδιωτικές εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να ανταποκριθούν στην πρόκληση με ακόμα χαμηλότερα τιμολόγια. Δηλώνουν επίσης ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και προσβλέπουν στην ταχεία έναρξη των δημοπρασιών τύπου NOME, προσδοκώντας ότι θα χαμηλώσουν το κόστος του ρεύματος που αγοράζουν από την χονδρεμπορική αγορά ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια, διατηρώντας ένα βιώσιμο επίπεδο κέρδους, να δώσουν στους καταναλωτές ελκυστικότερες τιμές πώλησης και να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια.

Τα στοιχεία Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών ρεύματος στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο ανήλθε στο 5,61%, με τη ΔΕΗ να συνεχίζει να συγκεντρώνει το υπόλοιπο 94,39%.

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ έχει το 94,39% της συνολικής κατανάλωσης, με το 63,4% να καταναλώνεται στην Χαμηλή Τάση, το 20,07% στη Μέση και το 10,68% στην Υψηλή.

Αντίστοιχα οι επτά ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι είχαν τα εξής ποσοστά στο τέλος Νοεμβρίου:

ELPEDISON: 1,5% (μοιρασμένο, 0,93% στη χαμηλή τάση και 0,56 στη Μέση και μόλις 0,01 στην υψηλή, προφανώς από ιδιοκατανάλωση)

ΗΡΩΝ: 1,63% (με ποσοστό 0,59% στη χαμηλή τάση, ποσοστό 1,04% στη Μέση και μόλις 0,01% στην υψηλή)

PROTERGIA: 1,07% (με ποσοστό 0,33% στη χαμηλή τάση και υψηλότερο ποσοστό 0,73% στη Μέση και 0,01% στην υψηλή)

GREEN: 0,28% (όλο το ποσοστό της είναι στη χαμηλή τάση)

VOLTERRA: 0,25% (όλο το ποσοστό της είναι στη μέση τάση)

WATT + VOLT: 0,29% (με το κύριο ποσοστό της 0,26% στη χαμηλή τάση και 0,03% στη μέση)

NRG Trading: 0,37% (με το 0,14% στη χαμηλή τάση και 0,23% στη μέση)







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου