Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Οι κρητικοί μαθητές υποδέχτηκαν τους Πόντιους και στήθηκε...χορός!

Οι κρητικοί μαθητές υποδέχτηκαν τους Πόντιους και στήθηκε...χορός!

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Αναζητώντας τον Πόντο στην Κρήτη» το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου υποδέχτηκε το 2ο Γυμνάσιο Μίκρας Θεσσαλονίκης, ένα σχολείο με έντονο ποντιακό ύφος και χαρακτήρα.

Ανάμεσα στους Πόντιους και τους Κρητικούς, υπάρχει μια ευδιάκριτη ομοιότητα και μια άρρηκτη σχέση, παρόλο που τους χωρίζουν μακρινές θάλασσες και μεγάλες στεριές. Οι ιστορικοί δεσμοί, οι εποικισμοί στην Κρήτη, τα τοπωνύμια, η γλώσσα, τα δημώδη άσματα, οι χοροί, η λύρα, οι όμοιοι χαρακτήρες, αδιαμφισβήτητα μαρτυρούν τις κοινές ρίζες Κρητών και Ποντίων.

Γι αυτούς τους ακατάλυτους δεσμούς αίματος και φιλαλληλίας μεταξύ των δυο λαών έγινε μια αναφορά από τους μαθητές της Γ τάξης και ακολούθησαν μαντινάδες, μουσική και χορός από τις αντίστοιχες ομάδες μουσικής και χορού του σχολείου.

Στη συνέχεια οι 27 μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου Μίκρας έδωσαν το δικό τους στίγμα παρουσιάζοντας ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με θέμα τη προσφυγιά, καθώς και στοιχεία της ποντιακής παράδοσης μέσα από τραγούδια και χορούς.

Στο τέλος, προσφέρθηκαν εδέσματα ενώ η εκδήλωση έκλεισε με αναμνηστικά δώρα για τους μαθητές/τριες και τους καθηγητές τους αλλά και την υπόσχεση για μελλοντική συνεργασία των δύο σχολείων.



Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου