Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ανοδικά τα smartphones το 2016

Ανοδικά τα smartphones το 2016

Αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον των ευρωπαίων καταναλωτών για τα smartphones και εφέτος καθώς η τεχνολογία ελκύει ολοένα και περισσότερους.



Ειδικότερα, αυξημένες πωλήσεις smartphones, αν και σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό της τάξεως του 3,8%, αναμένονται για το τρέχον έτος στην Ευρώπη. Συνολικά το 2016 εκτιμάται ότι θα διατεθούν στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης περισσότερες από 142 εκατ. συσκευές smartphones έναντι 137 εκατ. το 2015.

Μειώθηκε κατά 2% η παγκόσμια μέση τιμή πώλησης smartphones το 2015. Πάντως τα έσοδα από τις πωλήσεις smartphones στην περιοχή υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένα εφέτος κατά 1,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, κατερχόμενα σε 52,7 δισ. δολάρια από 53,6 δισ. δολάρια το 2014.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς των smartphones στη Δυτική Ευρώπη ανήκουν στη μελέτη της GfK για τις παγκόσμιες πωλήσεις «έξυπνων» κινητών.

Η ανάλυση της GfK

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 διατέθηκαν στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης 42,1 εκατ. smartphones έναντι 40 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015 (αύξηση κατά 5,2%).

Σε επίπεδο αξίας, η αγορά υποχώρησε οριακά κατά 0,9%, στα 17 δισ. δολάρια από 17,2 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα.

Σε επίπεδο επιμέρους χωρών, έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με την ανάλυση της GfK, η αγορά smartphones στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ενισχύθηκε καθοδηγούμενη από την εκρηκτική άνοδο πωλήσεων στην κατηγορία των ultra-low-end συσκευών (με τιμή κάτω από 100 δολάρια).

Εν τω μεταξύ φθίνουσα πορεία ακολούθησαν το 2015 οι τιμές πώλησης των «έξυπνων» κινητών, με τη μέση τιμή διάθεσης να υποχωρεί κατά 2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 η μέση τιμή πώλησης για την αγορά των smartphones (average selling price - ASP) περιορίστηκε διεθνώς κατά 6%.

Ανοδος τιμών στην Κίνα

Η αποκλιμάκωση της μέσης τιμής πώλησης στην κατηγορία των smartphones δεν αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο καθώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της GfK, μια σειρά αγορές όπως αυτή της Κίνας βρέθηκαν στον αντίποδα αυτής της τάσης.

Η εταιρεία αναφέρει ότι οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών της high-end κατηγορίας (με τιμή 500 δολάρια και άνω) στην κινεζική αγορά αυξήθηκαν κατά 18% κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Η συνεχιζόμενη στροφή των καταναλωτών σε πιο premium συσκευές είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των smartphones στην Κίνα κατά 4%, στα 314 δολάρια.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της GfK, στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής η μέση τιμή διάθεσης των smartphones κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Αυτή η εξέλιξη συνδέεται ευθέως με τη στροφή των καταναλωτών σε πιο low-end συσκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου