Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Θήβα,Λιβαδειά,Αράχωβα…Πάσχα στη Βοιωτία!



Τα έθιμα ανά περιοχή, έρχονται να τονίσουν το πνεύμα των ημερών, «καλώντας» τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν με ένα ξεχωριστό τρόπο στην Ανάσταση και την γιορτή του Πάσχα.





Θήβα

Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των επιταφίων στις ενορίες της πόλης,με κοινό σημείο συνάντησης περίπου στις 10 το βράδυ τη κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων.

Το Πάσχα από πολύ νωρίς το πρωί, υπάρχει ένα πυκνό σύννεφο καπνού, από τις φωτιές που ανάβουν για το ψήσιμο του οβελία. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ για το σούβλισμα και το κοκορέτσι. Γρήγορα ξεκινούν οι χοροί και τα τραγούδια για τους ντόπιους , σε ένα γλέντι μέχρι το βράδυ.


Λιβαδειά

Στη Λιβαδειά, οι κάτοικοι της πόλης μένουν σχεδόν ξάγρυπνοι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να φτιάξουν τον «λάκκο» και πριν ακόμη ξημερώσει να έχουν ετοιμάσει το σημείο και τον σωρό με τα κλαδιά. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας ή της παρέας, αφού κάνει τον σταυρό του, ανάβει τη φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως.

Φέτος,ραντεβού στις 10 το πρωί στις πηγές της κρύας για ένα ρουμελιώτικο γλέντι υπό τους ήχους της ορχήστρας του Γιώργου Μάγκα.Εδέσματα θα προσφέρονται και στη πλατεία Λάμπρου Κατσώνη και στη κεντρική πλατεία με τον παραδοσιακό λάκκο. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο διαγωνισμός του καλύτερου λάκκου, στις γειτονιές της πόλης.

Στις 9 το βράδυ θα υπάρχει μουσική εκδήλωση με τους Λάκη Χαλκιά και Χαράλαμπο Γαργαρουνάκη. Στις 9.30μ.μ στη πλατεία Αγίου Γεωργίου ακολουθεί μουσική εκδήλωση με το σχήμα «Τεχν-Ασματα».


Αράχωβα

Ανήμερα του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στον λόφο.

Φέτος, στολίστηκε και με ένα πρωτότυπο τρόπο, για το Πάσχα και όχι μόνο.Τα έργα εκσυχρονισμού στο χιονοδρομικό του Παρνασσού, απέσυραν τα «αυγά» , τα τελεφερίκ δηλαδή που μετέφεραν επί δεκαετίες , τους επισκέπτες και τους χιονοδρόμους στις πίστες του χιονοδρομικού.Τα «αυγά» αυτά λοιπόν , που μέχρι πρότινος βρίσκονταν «παρκαρισμένα» σε ένα σημείο της Αράχωβας, τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία και σίγουρα θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για ντόπιους και περαστικούς.
Φυσικά το γλέντι δεν σταματά εδώ αλλά στήνεται ακόμη πιο έντονο στα…χωριά της Βοιωτίας!

Καλό Πάσχα!





Πηγή: exeisminima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου