Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Από 2017 και βλέπουμε, ο μειοδότης για τους "έξυπνους" μετρητές - Ετοιμάζουν ενστάσεις οι μνηστήρες



Πολύ ακόμη δρόμο έχει μπροστά η ανάδειξη μειοδότη για τους 200.000 μετρητές του πιλοτικού διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, αρχικού προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ.


Μπορεί χθες ο ΔΕΔΔΗΕ να ανακοίνωσε ότι και οι 3 προσφορές των υποψηφίων πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές, δεν βλέπουν ωστόσο με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα και κάποιοι από τους συμμετέχοντες.

Οι προσφυγές θεωρούνται βέβαιες, και ήδη στο στόχαστρο έχει μπει, από τους άλλους ενδιαφερόμενους, η ένωση εταιρειών "CMEC- MIcrodata". Σύμφωνα με όσα φέρονται να υποστηρίζουν, ο φάκελος της συγκεκριμένης υποψηφιότητας είναι πιθανόν να αμφισβητηθεί ως ανεπαρκής, λόγω ελλείψεων που συμπληρώθηκαν εκ των υστέρων με επιστολές. Εφόσον κατατεθεί ένσταση, και είτε απορριφθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, είτε δεν απαντηθεί, τότε, οι εταιρείες που προσέφυγαν κατά του διαγωνισμού, θεωρείται πολύ πιθανό να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα, που σημαίνει ότι η διαδικασία θα κολλήσει για μήνες.

Άλλωστε με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία του ΔΕΔΗΕ, από τη στιγμή που ανακοινώνεται ο μειοδότης ενός διαγωνισμού, χρειάζονται έξι ακόμη μήνες μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση και να τρέξει το έργο. Πόσο μάλλον σε ένα τέτοιο διαγωνισμό, τόσο σύνθετο, και μεγάλο.

Όσο για το τίμημα, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός είναι μειοδοτικός και ότι ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 85 εκατ. ευρώ, θεωρείται βέβαιο ότι θα "χτυπηθεί" στα επίπεδα των 50-60 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν τρία σχήματα που θα διεκδικήσουν το έργο και είναι:

ΟΤΕ - Intrakat - Intrasoft International,

Intracom Telecom

Microdata-SMEC

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι υπεργολάβοι για τους μετρητές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διαγωνισμού, θα εγκατασταθούν "έξυπνοι μετρητές" και από τις δύο υπάρχουσες τεχνολογίες, δηλαδή την ενσύρματη τεχνολογία PLC (Power Line Carrier) και την ασύρματη GPRS/3G σε οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές.

Σε 10.000 μάλιστα εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν και "in home displays", δηλαδή μικρές οθόνες εντός του σπιτιού όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τα δεδομένα του μετρητή του.

Με άλλα λόγια, ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές τεχνολογίες και έξι διαφορετικούς μετρητές, που θα εγκατασταθούν προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ από την πιλοτική εφαρμογή να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις για την τεχνολογία που θα ακολουθηθεί στο πανελλαδικό roll out των έξυπνων μετρητών.

Βάσει προκήρυξης, ο ανάδοχος θα πρέπει μέσα σε 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης να έχει εγκαταστήσει 10.000 μετρητές και σε 15 μήνες τους υπόλοιπους 160.000 (με option για ακόμα 30.000).

Παράλληλα, ανάλογα με τις συνθήκες, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιλέξει και το κατάλληλο σχήμα χρηματοδότησης, χωρίς να αποκλείεται η λύση των μικτών σχημάτων ΣΔΙΤ ή η επένδυση να γίνει αποκλειστικά από τον ΔΕΔΔΗΕ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, το πακέτο Γιούνκερ κ.λπ.

Ο "μεγάλος" διαγωνισμός


Με την εγκατάσταση των πρώτων έξυπνων συσκευών μέτρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2017, θα ξεκινήσει η επικαιροποίηση της μελέτης κόστους οφέλους για τον "μεγάλο" διαγωνισμό που αφορά το γιγαντιαίο έργο τηςαντικατάστασης όλων των παλιών μετρητών, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα που θα ξετυλιχθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, καθώς η αρχική εκτίμηση για το project είναι ότι θα επενδυθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει όχι μόνο από τον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι αρμόδιος, αλλά και από τους υποψήφιους προμηθευτές εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων και τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου παγκοσμίως, είτε συμμετέχουν στον τωρινό «μικρό» διαγωνισμό είτε όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου