Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΔΕΗ: Κρίσιμος παράγοντας η τιμή στις δημοπρασίες ενέργειας



Ως τον κρισιμότερο παράγοντα για το «σωστό» άνοιγμα της αγοράς χαρακτηρίζει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) το ύψος της τιμής εκκίνησης για τις δημοπρασίες ενέργειας...



 από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές της Επιχείρησης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση, ανέφερε σχετικά ότι «η δεύτερη σημαντική νομοθετική ρύθμιση αφορά στην υποχρεωτική σταδιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας, από 91% που είναι σήμερα σε κάτω του 50%, στο τέλος του 2019 - ρύθμιση, ίσως πρωτοφανής, στα παγκόσμια χρονικά».

Η μείωση αυτή – συνέχισε ο κ. Παναγιωτάκης - θα συντελεστεί μέσω δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστών ως ΝΟΜΕ. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι η ΔΕΗ υποχρεώνεται να διαθέτει ένα μέρος της παραγωγής της στους ανταγωνιστές της, σε τιμή που θα προκύπτει κατόπιν δημοπρασιών, με τιμή εκκίνησης καθοριζόμενη με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

«Το ύψος της τιμής αυτής είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας για το σωστό άνοιγμα της αγοράς» κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου