Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ στη Λακωνία



Την πρόταση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Λακωνίας.


Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, βασικοί εισηγητές της πρότασης ήταν ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανώλης Κορωνιωτάκης και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος Δημοσθένης Παπασταμόπουλος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει, τουλάχιστον όσον άφορα στο δήμο Μονεμβάσιας, υπογειοποίηση από την περιοχή κοντά στον Κόρακα ή τον Προφήτη Ηλία μέχρι την περιοχή Μανωλαριάνικα, βόρεια των Αγίων Αποστόλων. Από εκείνο το σημείο και μέχρι τον υποσταθμό των Μολάων, το καλώδιο θα συνεχιστεί μέσω υπέργειου δικτύου.

Ο κ. Κορωνιωτάκης επισήμανε ότι εξετάζεται τεχνικά η περίπτωση προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου κοντά στη Νεάπολη κι όχι στις παραπάνω περιοχές του Κόρακα ή του Προφήτη Ηλία, οπότε εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια και βελτιώσεις μετά από προτάσεις που κατατέθηκαν από τους παριστάμενους φορείς και κατοίκους.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στην επιτακτική αναγκαιότητα πραγματοποίησης του έργου, καθώς το 2019 η Κρήτη θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα με την ενεργειακή της επάρκεια. Τόσο απ’ την πλευρά του Υπουργείου όσο και του ΑΔΜΗΕ υπήρξε η διαβεβαίωση πως το έργο διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα των ανεμογεννητριών, καθώς τεχνικά δεν δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης του καλωδίου με αυτές.

Γενικότερα, και προς απάντηση των ερωτημάτων που τέθηκαν για το ζήτημα των ΑΠΕ, ο κ. Παπασταμόπουλος αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα κατατεθεί και θα βάζει τάξη στην μέχρι τώρα άναρχη αδειοδότηση και «υπόγεια συναλλαγή» των ΑΠΕ. Ο Δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης και μέλη του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι θα μελετήσουν την πρόταση και ανάλογα θα τοποθετηθούν.






Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου