Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ειδικά μισθολόγια: Τι συζητά η κυβέρνηση για μισθούς, εφάπαξ και συντάξεις

Image

Αναρμόδιος για τον καθορισμό και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν μισθούς και συντάξεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων...



 δηλώνει για μια ακόμα φορά γραπτώς στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, ο κ. Καμμένος επαναμβάνει πως σύμφωνα με το άθρο 73 του Συντάγματος οι μισθοί και οι συντάξεις είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.




Ωστόσο υποστηρίζει πως με πρωτοβουλία του είχε συνταχθεί το 2015 επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων, με σκοπό να διερευνήσουν τρόπους εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είχε μάλιστα αποσταλεί τον Απρίλιο του 2015 ένα έγγραφο της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ το οποίο περιείχε σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης και σχέδιο ΚΥΑ για την αναδρομική επιστροφή των στελεχών στα επίπεδα μισθών που είχαν το 2012.

Το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε και τον Ιανουάριο του 2016 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πολύ πριν το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδώσει τις νέες σειρές αποφάσεων, επανήλθε με επικαιροποιημένη πρόταση.

Διαβάστε όλη την απάντηση Καμμένου κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Ωστόσο έκτοτε μεσολάβησαν πολλά, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση, με την ψήφο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας πέρασε την περίφημη τροπολογία για πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων το 2017 και 2018, εκτός κι αν βρεθούν κάποια ισοδύναμα.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια και πως πολύ σύντομα θα συζητηθεί με τα άλλα υπουργεία, για να καταλήξει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ: Το σχέδιο Χουλιαράκη και η δήλωση Καμμένου


Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, ο στόχος της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ειδικά μισθολόγια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, αν και είναι πολύ κοντινός, επιδιώκεται να επιτευχθεί.

Ωστόσο αυτή την περίοδο γίνεται συζήτηση επί της αρχής στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια, κυρίως με το ποια μορφή θα πρέπει να έχουν ώστε να συμβαδίζουν με το Μνημόνιο και το πώς συνδέονται με θέματα εφάπαξ και συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν προτεινόμενα σχέδια και γίνεται συζήτηση πάνω σε αυτά, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν το Onalert πως δεν έχουν ακόμα προχωρήσει οι συζητήσεις σε τέτοιο επίπεδο.

Το μόνο που συζητείται αυτή την περίοδο είναι τα θέματα του εφάπαξ και της σύνταξης, και ο τρόπος που αυτά θα καθοριστούν με βάση τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει να περιλάβει στο νομοσχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια το υπουργείο Οικονομικών.

Τα σχέδια και οι παρατηρήσεις που ενδέχεται να προτείνει το κάθε υπουργείο, θα εξεταστούν αργότερα, εφόσον έχει επιτευχθεί κοινός παρονομαστής στο σχέδιο επό της αρχήςμ και πάντως με προοπτική να περάσει από τη Βουλή μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.




Πηγή: onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου