Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Αγώνας δρόμου για την κάλυψη των κενών στα σχολεία

Αγώνας δρόμου για την κάλυψη των κενών στα σχολεία

Με καλούς οιωνούς θα ξεκινήσει τη Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά, καθώς έχει ήδη διοριστεί ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.


Μετά την περσινή χρονιά, όπου η έναρξή της βρήκε πολλές σχολικές μονάδες κλειστές, φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η λειτουργία των σχολείων θα κυλήσει ομαλά.

Ήδη έχουν προσληφθεί χιλιάδες αναπληρωτές, πρώτα σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και σχολεία ειδικής αγωγής (5.179 άτομα), ενώ ακολουθούν και οι προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας επέλεξε για πρώτη φορά μετά το 2001 να προηγηθούν οι προσλήψεις της Πρωτοβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης, «αποδεικνύοντας εμπράκτως τη βαρύτητα που δίνει στον ευαίσθητο αυτό χώρο», όπως τονίζει η πολιτική ηγεσία του.

Η συνέχεια

Το επόμενο διάστημα σταδιακά θα προσληφθούν όλοι οι αναπληρωτές (περίπου 21.000), αφού ολοκληρωθούν πρώτα οι σχετικές διαδικασίες από το ΑΣΕΠ. Φέτος το υπουργείο Παιδείας κατά γενική ομολογία κατάφερε να πραγματοποιήσει έγκαιρα όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, συνεπώς και την κάλυψη των κενών, κάνοντας απλά τον στοιχειώδη προγραμματισμό. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, τα κενά στα σχολεία είναι ακόμη χιλιάδες και πρέπει άμεσα να καλυφθούν προκειμένου να μη χαθούν και πάλι πολύτιμες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές.

Πάντως οι δάσκαλοι θα υποδεχθούν τη νέα σχολική χρονιά με απεργιακή κινητοποίηση, την Πέμπτη 15 του μήνα. Χθες οι συνδικαλιστές της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να καλύψει τα κενά στα σχολεία. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, παραδέχθηκε ότι με τις προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν προχθές φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται τα λειτουργικά κενά, τόνισε ωστόσο ότι το μεγάλο ποσοστό κάλυψης οφείλεται στα τεχνάσματα του υπουργείου για μείωση των διδακτικών ωρών και άρα λιγότερα κενά συνολικά και λιγότερες προσλήψεις.

Όπως είπε ο ίδιος, «τα κενά καλύφθηκαν για το σχολείο Φίλη, όχι για το σχολείο που θέλουμε. Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου η Παιδεία επιστρέφει στη δεκαετία του '80 και ακόμα πιο πίσω». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν χαθεί 60 ώρες την εβδομάδα σε κάθε σχολείο, κάτι που συνεπάγεται 3.500 λιγότερους εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ ζητά να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για το Νηπιαγωγείο, ενώ όπως τόνισαν: «Ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ενέχουν σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης ενός θεσμού που μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει πολλαπλά οφέλη για τα νήπια, μέσα από την ποιοτική - παιδαγωγική χρήση του χρόνου που διαθέτει και που για να αποφευχθεί θα χρειαστεί για ακόμη μία φορά οι νηπιαγωγοί να υπερβάλουν σε προσφορά ώστε να μην έχουν αντίκτυπο οι ολέθριες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας στους μαθητές».


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου