Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Λουδοβίκος των Ανωγείων: «…για να δεις τα άστρα, πρέπει να “σηκώσεις” κεφάλι…»



Με στόχο να παρασύρει το κοινό στη μαγεία των λυρικών μελωδιών και των ιστοριών του, μέσα από ένα μουσικό σκηνικό ταξίδι με το «Χρώμα της αγάπης» και με σπουδαίους...



συνεργάτες και φίλους, ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Λουδοβίκος των Ανωγείων μάς μιλά για τις συναυλίες του στο Half Note, από την Παρασκευή 9 έως και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.

Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο - γεννημένος στα  Ανώγεια της Κρήτης - Γιώργος Δραμουντάνης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια που στοχεύουν κατευθείαν στην καρδιά, θα ψιθυρίσει αλήθειες που μοιάζουν σαν παραμύθια, θα σκαρώσει στίχους και θα χαρίσει απλόχερα σκέψεις και συναισθήματα που δίνουν νόημα στη ζωή, και μιλά για αυτές τις βραδιές και για τη σημερινή Ελλάδα.
Τι θα παρουσιάσετε αυτές τις τέσσερις βραδιές;
Ένα πρόγραμμα με παλιά και νέα τραγούδια, αφιερωμένο στο “χρώμα της αγάπης”. Ένα ταξίδι με σπουδαίους συνεργάτες και φίλους.
Ποια θα είναι η συντροφιά σας, επί σκηνής;
Η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Αναματερού, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, καθώς και η Νεφέλη Κουρή. Είναι παλιοί αγαπημένοι συνεργάτες, είναι καλεσμένες να μετέχουν στις παραστάσεις και το αποδέχτηκαν με χαρά, και τις ευχαριστούμε. Οι βασικοί συνεργάτες μου: ο Αντώνης Μυτακίδης στην κιθάρα, ο Μανώλης Μπαρδάνης στη φυσαρμόνικα, ο Γιώργος Κοντογιάννης στη λύρα, η Σοφία Μαυρογεννίδου στο φλάουτο και η Αλίκη Ζωγράφου στο τραγούδι.
Τελικά, η αγάπη είναι το πιο απλό ή το πιο δύσκολο πράγμα;
Η αγάπη δεν είναι η περιγραφή της. Είναι απλό πράγμα, όταν έρχεται από τη μάνα, τα αδέρφια, τον πατέρα. Όταν έρχεται μέσα από το καμίνι του έρωτα, τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί, στη μάχη κατά του ερωτικού εγωισμού, συχνά είμαστε αδύναμοι. Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε τον άλλον γι’ αυτό που είναι πραγματικά. Γιατί η μάχη συνεχίζεται, ώστε να τον φέρουμε στα μέτρα μας. Έρωτας, που δεν σε σκλαβώνει, δεν είναι έρωτας. Αλλά και αγάπη, που δεν σε ελευθερώνει, δεν είναι αγάπη.
Λουδοβίκος των Ανωγείων.
Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;
Για τη σημερινή Ελλάδα, αισθάνομαι ότι περνάει κρίση η αλήθεια. Η ανάγκη του κόσμου ξεπερνά τους διαχειριστές της τύχης του. Το “μαζί” είναι άλλη μια φορά όνειρο άπιαστο. Οι κοκορομαχίες στα παράθυρα των τηλεοράσεων αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, ώστε να μπορέσει να διακρίνει το αληθινό. Ζω στην Κρήτη και βλέπω την εύφορη γη ακαλλιέργητη! Εδώ, που, κάποτε, η γιορτή του τρύγου έφερνε τη χαρά και την άνοιξη στις καρδιές, δεν υπάρχει πια, αφού τα αμπέλια τώρα ξεριζώθηκαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωνε για το ξερίζωμα. Οι νέοι στερούνται της εμπειρίας με τη γη. Δεν γνωρίζουν τα φυτά, τα χόρτα, τα βότανα. Ο οικογενειακός πολιτισμός αδυνατεί να βοηθήσει. Μια κοινωνία, που επικεντρώνει στην εκπαίδευση και όχι στην παιδεία, κόβει τη συνέχεια του πολιτισμού.
MANOLIS BARDANIS
Τι μας έφερε σε αυτό το σημείο;
Σε αυτήν την κατάσταση, νομίζω, μας έφερε η έλλειψη πατριωτισμού. Κι αυτό αφορά στους κυβερνήτες. Πώς γίνεται μια τόσο μεγάλη πατρίδα να μην μπορεί να δώσει τα απαραίτητα σε έναν λαό, που ο πληθυσμός της είναι ίσος με το Παρίσι;
Τι χρειαζόμαστε, πραγματικά, σε αυτή την κρίσιμη καμπή;
Αν βάλεις ένα ανθισμένο θυμάρι στη μια μεριά και ένα πιάτο μέλι δίπλα, η μέλισσα θα πάει στο μέλι, με τον κίνδυνο, όταν τελειώσει, να μην ξέρει πως να το παράγει η ίδια. Ο κόσμος ευθύνεται, γιατί πίστεψε στην ευκολία.
Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία;
Τώρα, πλέον, αν καταφέρουμε να κάνουμε ταβάνι των απαιτήσεών μας το απαραίτητο, τα πλαστά διλήμματα δεν θα υπάρχουν, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Ποτέ δεν είναι αργά, αν πιάσουμε το νήμα του μακρινού παρελθόντος, εκείνου που μας γεμίζει περηφάνια στους αιώνες, και πορευτούμε μέσω μιας παιδείας που μας αξίζει. Έτσι, θα ξαναβρούμε τον αυτοσεβασμό μας. Ξέροντας πως, για να δεις τα άστρα, πρέπει να “σηκώσεις” κεφάλι. Αισιοδοξώ - γιατί το έχω ανάγκη - πως, με κάποιον τρόπο, όλα θα ξαναφτιάξουν.
Πληροφορίες
Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο: 22.30, Κυριακή και Δευτέρα: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 25 ευρώ, Β΄ ζώνη: 20 ευρώ, μπαρ: 15 ευρώ, τη Δευτέρα 12/12, έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες, για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: halfnote.gr, viva.gr και artinfo.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου