Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμοι οι υποσταθμοί του ΑΔΜΗΕ στις Κυκλάδες



Εξι με οκτώ ακόμη μήνες εκτιμά ότι θα χρειασθεί ο ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση των εργασιών στους υποσταθμούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.


Τόσο υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν σε χρόνο οι καθυστερήσεις που προήλθαν από την αδυναμία του εργολάβου στη Σύρο να βρει κατάλληλο χώρο εναπόθεσης για τα μπάζα, μακριά από τη θέση του βασικού κτιρίου του υποσταθμού, γεγονός που είχε προκαλέσει και την πολύμηνη παύση των εργασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, ο ρυθμός προόδου των έργων έχει αυξηθεί, και ο στόχος είναι ο υποσταθμός να έχει παραδοθεί κάπου μέσα στο καλοκαίρι του 2017. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους υποσταθμούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης, δηλαδή σε Λαύριο, Πάρο και Μύκονο.

Κανονικά τα έργα και στους τέσσερις υποσταθμούς έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, προέκυψαν ωστόσο καθυστερήσεις τόσο στη Σύρο λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης χώρου εναπόθεσης των μπάζων, όσο και σε Πάρο, Μύκονο, όπου οι εργολάβοι συνάντησαν βραχώδοι εδάφοι.

Το ίδιο συνέβη και στο Λαύριο, τον πιο βασικό από τους τέσσερις υποσταθμούς, αφού από εκεί θα περνά η μεταφορά του ρεύματος προς τα νησιά, και όπου αυτή τη στιγμή οι εργασίες εστιάζονται στην κατασκευή του κτιρίου. Οσον αφορά στη πόντιση των καλωδίων ο βασικός όγκος των εργασιών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μιλάμε για τα τμήματα Λαύριο – Σύρο, Σύρο – Τήνο, Σύρο – Μύκονο και Σύρο – Πάρο.

Ειδικότερα στη Σύρο, οι εργασίες πήραν και πάλι μπροστά τον περασμένο Μάιο. Είχε προηγηθεί πολύμηνη διακοπή, έπειτα από παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εξαιτίας της μη απομάκρυνσης των μπαζών από το χώρο πλησίον του σημείου όπου κατασκευάζεται το κεντρικό κτίριο του υποσταθμού και ειδικότερα πλησίον της περιοχής του βιολογικού.

Στη Μύκονο πάλι είχαν προκύψει θέματα με την αρχαιολογική υπηρεσία, μεταθέτοντας αρκετά πίσω τα χρονοδιαγράμματα. Δεδομένης της γενικότερης τροποποίησης του πλάνου του συνολικού έργου που μέχρι τώρα έχει συναντήσει καθυστερήσεις εννέα και δέκα μηνών, οι αρμόδιοι τοποθετούν την παράδοση των υποσταθμών κάπου εντός του καλοκαιριού του 2017. Ειδικά στη Μύκονο, και εφόσον εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί ίσως και τον Σεπτέμβριο του 2017.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη φάση του έργου περιελάμβανε τις γραμμές Σύρου- Λαυρίου, Σύρου- Τήνου, την ακτινική τροφοδότηση της Πάρου και της Μυκόνου από την Σύρο με γραμμή για κάθε νησί και τους υποσταθμούς σε Σύρο, Πάρο και Μύκονο. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη σύνδεση Πάρου- Νάξου και την σύνδεση Νάξου- Μυκόνου. Το έργο συνοδεύεται από την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Ανδρος – Λιβάδι (Ν. Εύβοια) μήκους 14,5 χλμ και Άνδρος – Τήνος, μήκους 4 χλμ. Το project ολοκληρώνεται με την τρίτη φάση που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την πόντιση δεύτερου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου.




Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου